Розведення
Pterinochilus murinus RCF
Спонтанне розведення вийшло, так як ще до вересня місяця у мене не було мурінусів в колекції (правда, перед цим я мав досвід вирощування самця мурінуса - тож трохи уявляв чого можна чекати)
Так от, 4 вересня місцевий кіпер Oleg Chiba подарував мені чотирьох павучків серед яких сильно виділялася адультна (L13) вогненно руда самка птахоїда з прекрасною репутацією!

Я не будучи в курсі коли саме в самки була попередня линька вирішив що така краса точно буде оцінена самцем і вже 10-го вересня зв'язався із В'ячеславом (
Slaweg) що до двох самців мурінуса на с/у. Крім самців В'ячеслав надавав всеосяжну моральну підтримку та ділився особливостями розмноження даного виду, так як сам вже мав такий досвід, за що йому шана та уклін!
12.09.20 забрав самців, і дрібного (кого менше було б шкода

) з пачки зразу засунув до самки. І на диво!, спостеріг гарну копуляцію. Потім самка в'яло поганяла самця по банці, а після, коли я вирішив хлопця зберегти і відсадити - самець активно поганяв мене по кімнаті. На радощах я посадив в той же день другого, більшого самчика. Цей не реагував на самку, як і та на нього. Тож я залишив його на ніч і на ранок помітив що самця з'їли.
З першим самцем я все чекав коли він повторно відплететься щоб ще раз його підсадити, та дочекався що, орієнтовно, 21.10 заплела активно ємність самка - десь у цей час +- тиждень і був зроблений кокон. Так як реально все було у павутині стандартного кокона я не бачив, - просто маса павутини, а смикати самку не хотів. Єдине що було візуально видно - те що самка ніби трохи схудла.
11 листопада я вирішив будь що буде - і взявся спалахом просвітити наплетену самкою "ковдру". Відкрив - та да! німфи другої стадії! Самку відсадив, німф які чухнули з кокона на павутину розсадив в якості експерименту як павучат - кожну в окрему баночку; кокон - в інкубатор над водою.
24.11 - почали линяти в L1, вчора - майже закінчили, залишилося 3-4 штучки. Ті 20шт, які були відсаджені по баночках - вилиняли швидше.
При розсадці вдалося розмотати кокон: всередині 2 сухі яйця (неоплод?), 1-а застрягла в линьці німфа N1 (теж вже суха) - і загальний вихід склав
212 здорових малюків. Трошки менше половини поїде до Slaweg, а решту можна знайти в моїй темі продажів (
тут).
П.С.: що до "особливостей інкубації" - субстрат 70%жовта будівельна глина, 30% білий пісок. Субстрат
не зволожувався взагалі, для самки стояла поїлка. Так як субстрат був свіжий, не думаю що вологість падала нижче 60%, спеціально не міряв, + в будинку загальна вологість буває висока.
На фото з ліва на право: самець, самка на коконі "щаслива" мене бачити, кокон з німфами N2, кокон з німфами в інкубаторі, німфи линяють в павучат.