Цитата:
Допис від Starcomputer
1. ЛЮМЕН - ...
2. СВЕТОВОЙ ПОТОК - ...
3. СИЛА СВЕТА - ...
4. СВЕТОВАЯ ЭФФЕКТИВНОСТЬ ИЗЛУЧЕНИЯ - ...
5. ЯРКОСТЬ - ...
6. ОСВЕЩЕННОСТЬ - ...
...
Удачи !!!
|
Все це добре, але забули про ще один параметр лампи, а саме про
коефіцієнт кольоропередачі, виражається в процентах. Лампи типу 8хх, 9хх. (8ХХ-від 80% до 89%, 9хх-від 90% до 99% - передача кольору)
І тут маю наглість сказати, що це на сьогоднішній день самий головний параметр. По перше лампи з хорошою передачою кольору не дратують око при температурах 4200-20000К. По друге лампи з такою передачею кольору при температурі від 4100К і 6400К, набагато оптимальніші для рослин, ніж наприклад 2700 чи в районі 3200К.
Далі, на сьгоднішній день лампи серій 8хх мають баланс білого і чорного в основному по трьох кольорах, і звідси їх назва трьохсмугові (RGB).
Лампи серії 9хх балансуються по 5 кольорах, звідси їх назва пятисмугові.
Основна різниця між цими двома типами ламп полягає в кількості фільтрів люмінофору, простіше серія 9хх має трохи більше люмінофору ніж серія 8хх. Звідси і їх основні властивоті, а саме серія 8хх має кращу віддачу по світлу, тобто люмен/ват, десь типово в районі 85-104 лм/ват. Лампи серії 9хх мають віддачу по світлу в районі 60-75 люмен/ват, бо в них трохи грубший шар люмінофору. Ця сама теза стосується і фіто ламп для рослин, звідси в них трохи меньша віддача по світлу типу 60-70 люмен на ват.
Виходить так, що беручи фіто лампу, по відношенню до звичайної трьохсмугової 8хх серії, так як і беручи 9хх серію, ми не багато в сумі виграємо. Тут і ширина спектру, і придатність того спектру для рослин, кривульки спектральних характеристик в сумі не так сильно дадуть позитивний ефект, як їхня вартість, та срок роботи, бо сучасна лампа має достатньо широкий спектр, і ресурс роботи в межах 15000-27000 тисяч годин.
Підсумовуючи вище сказане, можна зробити висновок, що лампи типу Т5, серії 8хх, прості лінійні, трьохсмугові, економічно і по ефективності до приросту маси рослин набагато ефективніші ніж фіто та лампи серії 9хх.
Лишається один аспект, а саме естетичний, тут ми маємо відчуття краси і сприйняття за які, я та багато інших користувачів освітлювальними пристроями готові переплатити, звичайно в межах розумного.
А беручи до уваги, що лампи серії 8хх можуть мати кольоропередачу в межах 89%, і беручи до уваги, що мало яка людина відрізнить різницю в передачі кольорів в 8-9% можна сміливо сказати, що лампи серії 8хх найбільш оптимальні для акваріума.
З практичного досвіту знаю що, акваріум підсвітлений лампою з кольором 6400К сері 864, чи 964 естетично виглядає достатньо ефективно, і рослини при цьму не жаліються. Слід добавити, що лампи з кольром типу 3200К, тощо сильно жовтять і особливого ефекту приросту маси рослин особисто я не спостерігав, але естетичний ефект при цьому значно страждає.
Тобто, моя особлива формула освітлення, це в першу чергу висока кольоропередача, не меньша 80%, по друге це висока температура, не меньше 4200К, краще 6400 - 10000. Але в жодному випадку не застосовувати такі температури при кольоропередачі меньше 80%, буде різати око і то сильно.
Все вище сказане стосується тільки люмінесцентних ламп і не слід брати до уваги метелогалогенові, там серія 9хх значно краща від серії 8хх.
Якщо товариству не подобаються мої тези,то я готовий сперечатися і можу викласти більш детальну інформацію.
Веселих всім свят і вітаю з наступаючим новим роком.
З повагою Євген.