Вже всі каміння просохли, але якісь чорняві вкраплення залишились після водоростей.
Питання - чи можна так залишити якщо візуально мене це влаштовує, чи ця чорнота може ожити та вилізти у майбутньому?
Питання порада - де розмістити краще помпу для піскопада так щоб і зручно і корисно було?
Фільтр внутрішній в задньому правому куті вмонтований, аератор в передньому правому буде. Гора буде в лівому куті та йти на спад до протилежних кутів. Більшість людей монтує помпу біля самої гори, ховаючи за нею. Я ж думаю протягнути трубу до самого фільтра і там поряд з ним встановити помпу, щоб для обслуговування лізти не за гору було. Як порадите краще? Чи все ж таки за горою, щоб труба не вийшла занадто довгою і не зменшила потужність помпи
А чому б не використати ейрліфт ? Колись будував піскопад без помпи). Вертикальна (або близька до вертикальної) трубка, внизу збоку робиться отвір для подачі повітря від компресора, низ трубки занурюється в ємність з білим піском (я використовував мармурову крихту). Під дією повітряних бульбашок пісок засмоктується в трубку та висипається зверху. І вода аерується, і піскопад працює. І ніякої допоміжної помпи.
А чому б не використати ейрліфт ? Колись будував піскопад без помпи). Вертикальна (або близька до вертикальної) трубка, внизу збоку робиться отвір для подачі повітря від компресора, низ трубки занурюється в ємність з білим піском (я використовував мармурову крихту). Під дією повітряних бульбашок пісок засмоктується в трубку та висипається зверху. І вода аерується, і піскопад працює. І ніякої допоміжної помпи.
Це був мій перший варіант, але з початку війни, кімната де розташований акваріум стала тимчасовим прихистком, згідно правил 2ох стін. У тій кімнаті частенько ночуємо, тому зайвий шум м'яко кажучи буде зайвим.
Помпа куплена, 10кг білого кварцу також.
Вже майструю гори, але робити це з карпатського каміння - просто жах.
Маліна виявилась якимось непорозумінням, завтра в епік змотаюсь за трубами.
Питань стає з кожним днем тільки більше. З нуля було значно легше все робити. Ось так зараз виглядає банка та конструктор карпатський.
Ви, мабуть, мали на увазі не аератор, а атомайзер). Тому і запропонував, що думав, що ви користуєтеся компресором). Піскопад на ніч можна вимикати, це ж не фільтр).
Нарешті закінчив з редізайном акваріума або більш доречне висловлювання - спростив все на скільки можливо.
Була мета - спростити обслуговування банки, довести до балансу траву та каміння, позбутися нитки та вьєтнамки.
Зроблені такі кроки:
1. як планувалось так і вийшло - залишився тільки еліохаріс міні, марселія, анубіас петіт та крінум. Всі вони пройшли 3 кола пекла - двічі вимочені в сайдексі з перекисем та 1 1раз в лимонці. Стан в них зараз жахливий
2. каміння все вичещене від водорослі;
3. грунт перемитий
4. губки та матрікс вимиті та залишені у воді для збереження колонії, хоча б якоїсь частки;
5. всі риби збережені та 1 равлик неретина
6. криль зварився але 3 шт все ж таки зберіг,
7. редизайн з урахуванням минулих помилок - дзеркало прибрано з дна (ніякого більше нез'ємного декору), простір навколо фільтра звільнений (відсутність перешкод для циркуляції води), ніяких більше мхів та довгостебельок
А тепер наступні питання, на які прошу допомогти знайти відповідь:
1. я хочу повернутись до розбитого світового дня. В цій темі я таке вже робив, але мета була інша, зараз - це повільний травник. Тому питання який має бути загальний час світового дня???
Поки у планах така формула: пів години на світанок + 2 години світла - нічний режим 0,5% десь 8 годин - 3 години світла + пів години на захід
2. взагалі не розумію що робити з УДО Дві почвокровки та крінум - це майже 100% грунт, а анубікам взагалі нічого не треба аби не трогали їх.
Може є сенс натикати у грунт 90шт Єрмолаєва та у дозаторі встановити РО4 1мл/одноразово на 3 дні, нітрат мабуть взагалі не треба з 30 какадушками, мікро 1мл/одноразово на 7 днів, а залізо взагалі вилити...
Їсти ці удо нема кому, а ось спровакувати нижчих воно може легко
3. Водопровод, СО2 та поніжайка КН ? Поніжайка раніша була необхідна щоб збити КН до 4 та дропчик СО2 ставав салатовим, а не десь зеленим, зараз питання чи є в цьому необхідність....
Поки в планах встановити СО2 на весь світовий день та навіть на час затемнення на мінімальномі рівні 30пуз/хв та подивитись на стан елєохаріса, якщо буде жовтіти, то збивати КН.
4. Ксен. Як світло не виставляй, але якщо каміння вище середини рівня води, то ксен неминуч. Краще тедіків тільки тедіки. Але СО2 з поніжайкою = максимум 1 місяць життя. Знову таки питання до п.3 - чи є така необхідність у цій поніжайці
5. пуріген - зараз його вимочую в білизні, обнуляю. Чи є сенс його повертати? Є підозра, що він сильно вибиває якісь елементи нітратів та стає наслідком дісбалансу. Мені взагалі здається,що йому місце у цихлідніках. З іншої сторони в мене майже цихліднік
Если Вы делаете медленный травник то УДО вроде как не про него.
Ну и СО2 про то же.
С другой стороны, по моему скромному опыту, мне не удалось на жёсткой воде получить красивую траву. Мой эхинодорус стал белый от кальция, а лимонник весь покрыт Ксеном и похож на облезшего кота. Сейчас перевожу 200л банку на 50% осмос и играюсь с газировкой (системы пока нет).
Мне кажется что капать углекислоту в минимальных дозах, для разнородного травника нужно по любому.
Забирал у одного аквариумиста папоротник. У него открытый аквариум литров на 500. Из растений 2 вида папоротника, камни, белый гравий и рыба непонятная, крупная, хвостов 15 длинной сантиметров 14-18. Так и не понял как оно называется (на немецком же). Фильтр встроенный - биологический: насос да горка синтепона. Так из всего обслуживания долив раз в неделю 20 литров с под крана и раз в 3 месяца подмена воды около 100л. Прополка раз в год ибо джунгли наростают. Света нет, только комнатный. Даже стекла не может.
Как у них это все получается - Я хз...
Тут как говорится "колеса накачал, фару проёр, а оно не едет никак..."
Ну получилось з водопадом класно. Вигляд чудо.
А от як далі буде... доріжки як від ксену плануєте очищати ? Можливо їх треба було камінцями відділити від основного грунту.
Далі по перервах в освітленні, на Грін аква не радять цього робити, це не природньо. Рослини проснулись, тільки почали харчуватись і тут бац, знову ніч, через кілька годин, знову день. Хіба в природі таке існує ? На мою думку краще безперервний світловий день на 8-10 годин.
СО2 я б залишив, а от по УДО подивився по ситуації.
Ну получилось з водопадом класно. Вигляд чудо.
А от як далі буде... доріжки як від ксену плануєте очищати ?
п.4 моєї доповіді - ТЕДІКІ. Це перевірений факт, тільки вони здатні з ним боротись. Я навіть замовив вже, щоб встигнути під акцію 1грн в почтомат НП, але продавець на лох.юа ігнорить і не відповідає Доречі, доріжки ксену не бояться, це дно і там його не буде 100%, а ось скеля, яка навіть трохи вилазить з води, то вже інша справа і ксен не минуч, який би я світ не ставив. І в цьому було питання - тедікі + со2 + кн поніжайка = смерть тедікам
Цитата:
Допис від Shiroko
Можливо їх треба було камінцями відділити від основного грунту.
А навіщо? Я трохи переживав за єдиного коріка, але він виявився охайним коріком і нічого не змішується. Тобто з доріжкою все файно.
Цитата:
Допис від Shiroko
Далі по перервах в освітленні, на Грін аква не радять цього робити, це не природньо. Рослини проснулись, тільки почали харчуватись і тут бац, знову ніч, через кілька годин, знову день. Хіба в природі таке існує ? На мою думку краще безперервний світловий день на 8-10 годин.
Я цю тему вивчав і навіть ексерементував. Але, по-перше, не побачив різниці, окрім тої що СО2 став економніше використовуватись без цих вкл/викл, по-друге, полізла водоросль саме з довгим світовим днем, по-третє, все ж таки в природі є така річ як хмарки , і саме головне - подивіться які в мене рослини лишились, це ж тепер повільний травник, де не треба багато світла, я навпаки хочу мало світла, щоб зменшити вирогідність появи водорослі.
Цитата:
Допис від Shiroko
СО2 я б залишив, а от по УДО подивився по ситуації.
Добре, лишив. Навіть пів години тому висунув базуку, яку вимочував 4 дні в білизні, а потім знезаражував натрієм тіосульфатом. Встановив її на задню стінку, зняв носик з фільтру, щоб помпа дула на бульбахи, а ті рівномірно заповнювали весь простір банки. І тут питання №3 вилазить з моєї доповіді - ЩО робити з поніжайкою КН ? СО2 без кн=4 марнотратство, бо в мене ж не осмос, а водопровід, де кн якщо пам'ять не підводить близько 8, тобто со2 взагалі не усвоюється, більш того рн на рівні 8, дропчик синющого кольору. Але якщо я застосую КН - хана тедікам, хана тедікам - привіт ксен.
. Добре, лишив. Навіть пів години тому висунув базуку, яку вимочував 4 дні в білизні, а потім знезаражував натрієм тіосульфатом. Встановив її на задню стінку, зняв носик з фільтру, щоб помпа дула на бульбахи, а ті рівномірно заповнювали весь простір банки. І тут питання №3 вилазить з моєї доповіді - ЩО робити з поніжайкою КН ? СО2 без кн=4 марнотратство, бо в мене ж не осмос, а водопровід, де кн якщо пам'ять не підводить близько 8, тобто со2 взагалі не усвоюється, більш того рн на рівні 8, дропчик синющого кольору. Але якщо я застосую КН - хана тедікам, хана тедікам - привіт ксен.
Вот только тест-полоской воду в аквариуме пачкал - кН +/- 10. СО2 вообще пол литра в судок перевернутый набираю. Растения явно неспешно бульбашат. Даже цвет набрали. А без газа совсем не бульбашат. Так что все там усваивается. Может не на 100% но эффект явно есть.
Нужно пробовать.
Ну в мене вода теж досить жорстка, понижайок не використовую, заправка СО2 балона коштує копійки. 50грн/1 кг. Тому хай дує, а от по тедіках подивитись, якщо почнуть дохнути- ну тоді або СО2 прибрати або неритин завести. Дорожче але теж справляються з нальотом.
Ну в мене вода теж досить жорстка, понижайок не використовую, заправка СО2 балона коштує копійки. 50грн/1 кг. Тому хай дує, а от по тедіках подивитись, якщо почнуть дохнути- ну тоді або СО2 прибрати або неритин завести. Дорожче але теж справляються з нальотом.
Цікаво. І як тоді з жорсткою водою виходить дійти до прийнятного рН ?
Я навіть коли дув цілодобово, то все одно нижче 7 збити рН не міг...
У меня были неретины, сейчас осталась одна. Как то не впечатлили. "Дорожки" на стекле оставляют конечно, но чистоты небыло. Ксен они уж точно не счищают с декораций.
Важлива їх кількість, якщо на 100 літрів тримати 2 штуки, тоді так особливого ефекту від них не буде. Основне те що вони не такі чутливі до СО2 і не дохнуть як тедіки.
Важлива їх кількість, якщо на 100 літрів тримати 2 штуки, тоді так особливого ефекту від них не буде. Основне те що вони не такі чутливі до СО2 і не дохнуть як тедіки.
Згоден з тим, що вони витриваліші, в мене досить 1 повзає. А ось їх ефективність на фоні тедиків просто жалюгідна. А співставляючи вартість, то взагалі стає смішно.