Через три з половиною роки після влиття в ряди Танганьїканців , вирішив підсумвати де-який невеликий, але власний досвід , почнемо з Гібберози ...
Танганьїкою я марив з дитинства , але в провінційному місті , в 70-80 роках яка там Танга , про це не було навіть мови .Потім життя , буремні 90-ті , не до риб було , хоча завжди в мене були дві –три акви від 200 до 1000 літрів .
Три з половиною роки тому я зрозумів що без Фронтози жити не можу .
Почав пошуки , листав форум і натрапив на тему Алекса П , після цього всі сумніви відпали і я відразу-ж написав Марті з фірми Трофеус лист з купою запитань .
Марта докладно і грамотно відписала , пояснила все що мене цікавило я закинув торбу в машину і гайнув до Кракова .
Ця поїздка досить круто змінила мої уявлення про підхід до адаптації та утримання риб , зокрема Танганьїкських Цихлід , змінила відношення до аквакультури в цілому , але це велика окрема тема яку коли-небудь надіюсь висвітлити на клубних сторінках.
Поки-що хотів-би розповісти про досвід утримання та розведення королеви Танганьїки з роду Цифотиляпія , а саме вид Гіббероза , яку в нас чомусь майже всі називають Фронтозою .
Всі риби про які буду писати нижче , дикуни від фірми Трофеус , я ніколи не купляв риб десь інакше , важливо мати одного, але надійного у всіх відношеннях постачальника якому довіряєш , тоді відпадає купа проблем з ідентифікацією та інших які виникають коли береш рибу наосліп у незнайомих фірм .
Ще одне зауваження відносно розмірів риб , як правило я завжди брав середній розмір , це приблизно від 14 до 18 -20 см , молоді риби які практично всі після адаптації починали нереститись .
Час адаптації від привезення до нересту досить різний , у Замбійських морф він був найменший ( був випадок коли привезені Гібберози віднерестились на наступний день після розпакування коробок ) , у глибоководних з Конго найбільший , від пів року і більше. .
Першими до мене потрапили Cyphotilapia gibberosa Nangu Fluorescent 2 самці і 4 самки, які приблизно через місяць –два після придбання дозволили подивитись перший в моєму житті нерест Гібберози.
Це було щось фантастичне .
Щоб не налякати рибу я спостерігав за ними з іншого кута кімнати з біноклем ))) .
Для виключення стресу риб , ікру не витрушував і через де-кілька днів самка була вже без неї .
Ці риби не затримались надовго , тому що я хотів справжніх Заїрів і думав тільки про них .
Наступними були Cyphotilapia gibberosa Mpimbwe 2+4 .
Ці затримались надовго і принесли дуже багато позитивних емоцій і перших мальків .
Вони були досить продуктивними , метали за один раз від 30 до 50 ікринок , як правило всі виношували до стадії личинки , або навіть малька . Домінантний самець мав три улюблених самки з якими почергово нерестився , бувало що всі три одночасно носили ікру .
Самець іноді забирав ікру від самок і інкубував її досить тривалий час , один раз випадково під час переселення у нього було до 30 личинок різного віку і розміру , от такі чудеса бували .
Найбільш продуктивними були нерести в перший рік утримання , потім з часом вони почали метати рідше і менше , але менше 25 ікринок не було .
Через два з половиною років їх забрав хтось зі Сходу , Донецьк мабуть …
Не дивлячись на успіхи в розведенні Мпімбве , я все-таки марив про Заїри , тому замовив доступні на той час Мікули , інших просто не було .
Через де-який час приїхали довгоочікувані Мікули , я привіз їх досить багато , не менше 35-40 штук , приблизно половина розійшлась по Україні , а штук 20 залишились .
Мікули дость довго привикали до наших умов , але через 3-4 місяці почались перші нерести .
Ікринок було відносно мало , від 15 до 25 шт , нерести набагато рідші , приблизно два рази на пару місяців .
За весь період , біля двох років, було приблизно десяток нерестів домінуючого самця з різними самицями , де-яких витрушував , інших не чіпав .
За цей час виховалось 50-60 мальків , частина десь розійшлась , частина загинула , я в той час не дуже пильнував риб , були інші проблеми .
Наступними були Cyphotilapia gibberosa Kakwele - це найяскравіша і найкраща морфа яку мені довелось бачити .
На сусідньому форумі є тема про них
http://www.cichlids.ru/mcforum/index...osa+%2Bkakwele
Каквелле найдовше проходили адаптацію , продуктивно нерестились один раз , малька було дуже мало – 5 штук плюс дві меланії яких самка носила разом з ними )))
Потім ще були нерести , але ікра десь пропадала на другий або третій день .
Поки-що це єдина морфа яка залишилась у мене , самці вже мають до 35 см разом з плавцями , живуть вони у тоннику і чекають кращих часів .
Приблизно 9 місяців тому я привіз ще одну легендарну морфу - Cyphotilapia gibberosa Moba
Ці риби пробули в мене не довго , частина поїхали в Москву до мого товариша Андрія в якого вже два рази віднерестились
http://www.cichlids.ru/mcforum/index...2%D0%B0/page-8 , частина зараз у Олега ( Кусто ) будемо надіятись що йому вдасться розвести і закріпити цю чудову морфу в Україні.
Ще були спорадичні нерести де-кількох Заїрських морф , Samazi , Chaitika , але я їх не витрушував .
Тепер підсумуємо .
-
Всі сто відсотків риб виловлених в Озері , після перевезення і адаптації розмножуються в акваріумних умовах .
Тут є декілька важливих факторів на які я хотів-би звернути увагу .
1- фірма Трофеус
http://www.tropheus.com.pl/ та її партнер
http://www.africancichlidsaquaculture.com/ мають досить великий досвід у експорті риб в Європу , вся риба яка пройшла через їх руки відмінної якості , в хорошій кондиції , не залікована антибіотиками та іншими препаратами якими грішать де-які горе імпортери . Власниця фірми Трофеус - Марта Міеженьська професор біології Краківського Університету , автор де-кількох кних про Тангу , та безлічі статей , а найголовніше вона велика фанатка Танганьїки , більш захопленої людини улюбленою рибою я не зустрічав .
2- другий фактор успіху – швидке транспортування риб з Польщі в Україну , на все про все в мене йде 8 годин , це дуже мало , порівняно з тим як приходить риба з більш далеких країн , з тої-ж Німеччини наприклад .
3- об”єми – є думки що Гібберозу або Фронтозу можна упішно утримувати і розмножувати в 500 літрах , я не буду суперечити , безумовно , можливо все ,я допускаю що навіть в 300 літрах можливо розмножити фронтозу , але це не аматорство , це дикунство , або ще щось , можливо безвихідь від неможливості мати нормальні об”єми . А нормальні це мінімум два метри довжини , краще два з половиною .
4- Про параметри води та кормління думаю нагадувати не варто , це розуміє кожен .
-
Продуктивність Гіббероз залежить від морфи і коливається в досить великих рамках , найбільш продуктивні мілководні морфи з Замбії , найменш- глибоководні заїрські морфи .Моба , Каквелее та ін..
-
Вік риб які можуть давати потомство . Це питання досить слизьке , тому що ніхто у диких риб про вік не запитує , а паспорта вони не мають , тому орієнтовно до розміру можна вважати що риба починає розмножуватись від двох років , плюс-мінус пів-року .
-
Розмір риб які можуть мати продуктивні нерести . найменша самиця яка виношувала здорових і якісних мальків мала біля 14 см , це свіжо привезена , виловлена в озері риба , не затягнута не залікована .Найменший розмір самців які ставали домінантними і розмножувались біля 18-20 см , зазвичай самці мали 20-25 см … в більшому розмірі вони ведуть себе досить підступно , часто поїдають ікру , яку відкладає самиця .
Все вище написане - досить прості і відомі факти , нічого нового я не відкрив , цінне те що вони отримані на власному досвіді , без посередників .
На всяк випадок нагадаю що я не займаюсь доставкою та розведенням риб професійно , це суто аматорське захоплення , яке не має комерційної складової .
Мені дуже важливо щоб в Україні були якісні і здорові риби , щоб ми могли насолоджуватись їх утриманням , отримувати та вирощувати повноцінне потомство .
Дякую за увагу і прошу оглянути де-кілька світлин з моєї господарки .