Відповідь: Разработка акваконтроллера ===www.aquaforum.ua===
от електропровідність цікавий параметер. певне дискусятники будуть в захваті від такого приладу. Власне вимірювати не так уже й складно, достутнь пропустити стабілізований змінний струм (щоб уникнути поляризації) через елетроди і виміряти напругу на них. От тільки я не зовсім уявляю як населення акваріума відреагуж на це, струм-то потрібно пропускати досить великий, близько 10-20 мА....
Допис від vanessa
от електропровідність цікавий параметер. певне дискусятники будуть в захваті від такого приладу. Власне вимірювати не так уже й складно, достутнь пропустити стабілізований змінний струм (щоб уникнути поляризації) через елетроди і виміряти напругу на них. От тільки я не зовсім уявляю як населення акваріума відреагуж на це, струм-то потрібно пропускати досить великий, близько 10-20 мА....
Re: Разработка акваконтроллера ===www.aquaforum.ua===
Цитата:
Допис від Starcomputer
А кто из Вас занимался разработкой систем на основе микроконтроллеров (микроэвм) ?
займався, маю розроблений хронограф, і пару детонаторів, але хронограф потребує доробки, ці всі девайси розроблялись для страйкболу.
а щодо акваконтролера, то мені залишилось доробити настройку подій, обробку подій і функцію яка при пропадані живлення(для України актуально) буде живитися від батарейки і відключить всю переферію, а буде рахувати тільки час, тобто що б потім при відновлені живлення годинник ми не налаштовували знову.
на даний момент розроблений код:
- годинник
- налаштування годинника,
- налаштування мін. і макс. температури
- ручне вкл/викл каналів, викл. всіх каналів відразу,
- це все виводиться на ЖКІ дисплей 2*16
- вимірює температуру
- 4и кнопки керуванння
в "ждучому" режимі на дисплей виводиться годинна і температура каналу, може є потреба ще щось вивести?
чи є потреба програмування каналів які мають бути активні відразу після старту контролера?
в майбутньому думаю ще доставити ДУ.
П.С. найбільше часу тратиться на розробку меню
П.П.С. час реалізу девайсу не підкажу, залежить від наявності вільного часу, навчання багато забирає, сам я зацікавлений чим найшвидше доробити девайс, мій аквас потребує контролера.
Чтобы не открывать новую тему, и в продолжение выше сказанного публикую схему дорабатонного Юсуповского контроллера
Отличия от оригинала:
1. Удалены:
- светодиоды;
- часть разъемов;
- часть резисторов.
2. Номинал токоограничивающих резисторов в управляющих цепях с целью надежной сработки оптронов уменьшен до 1 ком.
3. Преобразователь -5В заменен на "нормальную" схему на 7905.
4. Оптроны включены по схеме с общим эммитером.
5. Силовой блок и блок питания вынесен в отдельный корпус (наподобие удлиннителя).
6. Добавлена индикация реального включения реле.
Результат:
Контроллер стал одноплатным (размеры платы чуть шире размеров дисплея). Силовой блок собран навесным монтажем.
Стоимость деталей (по предварительным прикидкам) 150-200 грн, завтра скажу точно.
Схема прилагается, печатку выложу в воскресенье.
Кстати, двухобмоточный трансформатор дороже стоит, и габарит "подарочный", а по 12В надо 6ВА. Я в последних блоках просто брал "розеточный" испульсник - по деньгами столько же получалось.
Востаннє редагував BlackAlex: 17.01.2009 о 06:15..
Цитата:
Допис від BlackAlex
Starcomputer, еще момент забыл - схему закат-рассвет. Кстати, еще одно "больное" место у Юсупова - зарядка батареи.
Кстати, двухобмоточный трансформатор дороже стоит, и габарит "подарочный", а по 12В надо 6ВА. Я в последних блоках просто брал "розеточный" испульсник - по деньгами столько же получалось.
Или блок питания от люстр "галогенок" на 12 в.