Ну вот наконец то и у меня есть свой кусочек Великого африканского озера Танганьика!
Хвастаюсь:
Аквариум 80*45*35 высота (внутр. размер), на заднем стекле чёрная самоклейка, песок 0.2 - 0.4 мм. приблизительно 12-13 кг. , фильтр Атман АТ-201, обогреватель Атман 100 ватт, свет - 1 светодиодная лампочка на 5вт (60вт) думаю добавлять, ракушки брал у Gerunchik, папоротник выиграл на аукционе у kay, ну а колония заселенцев в эти апартаменты приехала из Днепра от Oleg DP в количестве 15 штук, за это всем кто косвенно принимал участие в создании моего маленького африканского биотопчика огромное спасибо!
Миниатюры
В тому конкурсі була іще одна робота в цьому ж стилі (з подібними обростаннями на грунті) ще сильніша як на мене, вона і зайняла аж 3 місце.
Я про Lake Tanganyika. Sandy sedimentary bottom area in Ndole Bay. Zambia 200 L 100x50x40 cm (гляньте за посиланням вище)
А якщо спробувати висловити свою дилетантську думку як досягнути таких обростань, то я б підвищувати інтенсивність освітлення якраз і не радив (на дні оз. Танганьїки під багатометровим стовпом води думаю освітленість не дуже висока)
Я б сказав що в Озері такі обростання появляються внаслідок досить складного поєднання різних факторів: високої концентрації органічних залишків на дні (дно в Озері ніхто ж не сифонить, правда?))) + великої маси чистої і багатої мінералами води, яка до того ж і рухається підводними течіями гігантського озера. Ну і кількість кисню обов'язково впливає..
А от як щього досягнути в акві - повторюсь, думаю це секрет справжнього профі А експериментувати треба звісно
п.с. і ще одне, про що написав вище myprog: ЧАС (позволив собі виділити великими буквати бо здається час таки має вирішальну роль )))))
7 пользователей поблагодарили Cognitio rerum за данный пост:
диодная лампа на 12 ват (выход 100в), налёт черного цвета.... тоже водоросли но не такие как хотелось ((( наверное действительно проблема в спектре?
Михайло , с такой диодной лампой у вас вряд ли что получится и в дальнейшем. Во-первых 12 вт.= 100 вт. это как бы разговор не о чём , здесь важно не ваты, а такая характеристика , как сила светового потока-люмены (лм.). Для нормального роста водорослей нужно хотя бы 20 лм./ литр., исходя из этого , на ваш аквариум надо: 100л.(реальных литров) х 20 лм. = 2000 лм. Учитывая небольшую высоту аквариума вам подойдут одноватные диоды размещённые на планке на определённом расстоянии друг от друга , т.е это по сути светодиодный светильник. Точное кол-во светодиодов я не скажу , т.к мощность у них разная 40-70 люмен и выше(в зависимости от фирмы-производителя). Если взять среднее-50лм. , то получится: 2000 : 50 = 40 шт. а это минимум две планки. Такой светильник надо заказывать , здесь на форуме. Спектр диодов желательно разный , от 3000 К и выше(5000,6000 и т.д). При таком раскладе, в аквариуме обязательно появятся стабильные водоросли, но вот какие они будут - никто наперёд не скажет , очень много зависит от воды, это не только содержание нитратов и фосфатов , но и их отношение друг к другу , жёсткость, РН воды , содержание растворённой органики и многое другое. У меня в аквариуме на камнях было несколько видов водорослей , от тёмно-коричневых до ярко-зелёных. Можно конечно не замарачиваться и пробовать экспериментировать с обыкновенными бытовыми диодными лампами добавляя или уменьшая их кол-во, всё равно что-то, да вырастит , тут уж выбор за вами.
Підтримую, при цьому має значення співвідношення різних типів біоти ( в т.ч. водоростей), які Вашому у акваріумі вже є. І ефект від підвищення освітлення у свіжій, скажімо до пів року, акві, і з новим грунтом (а це величезна площа для колоній різних мікроорганізмів) буде інший , ніж за тих-же умов у акві , яка "живе 2+ роки...Тому важливо, запускаючи новий акваріум, додавати "стару воду" , яка містить увесь спектр необхідних і невидимих нам "мікробів".
+ застереження, - не радив би вдаватись до різних способів "хімічного" контролю росту водоростей. Для травників це ОК, але не для танганьїки.
Підтримую, при цьому має значення співвідношення різних типів біоти ( в т.ч. водоростей), які Вашому у акваріумі вже є. І ефект від підвищення освітлення у свіжій, скажімо до пів року, акві, і з новим грунтом (а це величезна площа для колоній різних мікроорганізмів) буде інший , ніж за тих-же умов у акві , яка "живе 2+ роки...Тому важливо, запускаючи новий акваріум, додавати "стару воду" , яка містить увесь спектр необхідних і невидимих нам "мікробів".
+ застереження, - не радив би вдаватись до різних способів "хімічного" контролю росту водоростей. Для травників це ОК, але не для танганьїки.
Просто поставити лайк під чужими оригінальними думками було б в даному випадку нечесно Так ніби примазався до того, до чого не згадався додуматись сам))
Але маю також одне "+ застереження" ))
Це вірно якщо потрібний "тип біоти у Вашому акваріумі вже є" (цитата)
А якщо нема? Ну тобто якщо тих "кучерявих" водорослей, які автор теми намагається виростити, в нього в акві нема навіть на мікроскопічному рівні.. Як тоді бути?.. (смайлик що чухає потилицю)))
3 пользователей поблагодарили Cognitio rerum за данный пост:
З власного досвіду - молодий акваріум заліпило діатомовими-бородою-в'єтнамкою, так як його об.єм 650л, а риби небагато (ще не знайшов потрібної))), я вирішив не вмикати аерацію. І все було доволі біотопно)) Потім мені треба було поїхати у відрядження на тиждень і я вирішив не ризикувати - увімкнув аерацію і через тиждень всі в-сті відпали і валялися мертві по всьому дну, які я успішно відсифонив))
Я до чого - кисневий режим має величезний вплив на окислення органічних решток, прочитайте ст. С.Анікштейна "Не пренебрегайте аэрацией"