КПК

Показати повну версію : Рослини

mazapura
02.02.2014, 22:12
Досить часто в мене запитують, щоб в акваріумі з танганьїкцями були рослини.

Випадково натрапив на такий ролик:
aj0jpxiTtJM

-=IGOR=-
02.02.2014, 22:51
На відео Олівер пропонує криптокорину "устеріана"до малаві і танги.
В мене досить довго вона росла у "малавійнику"і розросталась так,що і рибам міста мало було.Дуже помогала самицям ховатись від настирних самців.

http://s29.postimg.org/8xw431843/DSC07083.jpg (http://postimg.org/image/8xw431843/)

Hendrix
02.02.2014, 22:51
Оливер Кнотт известный своим креативным подходом скейпер. Но тут больше дело вкуса. Быть таким растениям в тангвариуме или нет.

Said-999
03.02.2014, 14:47
У меня ещё и анубиас растёт и папоротник узколистный,так там не только самки,а и мальки прячутся так,что не выловишь.

quartz
03.02.2014, 21:12
А що скажете про кущі больбітіса в акві? Виглядає як крона дерева... Спробую залишити для початку невеликий кущ.
Дуже подобається оформлення акваріумів з пісчаним дном, камінням округлої, овальної форми з невеликими кущами валиснерії, але зараз здається, що легше знайти якісь криптокорини, єхінодоруси, ніж всім відому - валиснерію...

Hendrix
03.02.2014, 21:18
легше знайти якісь криптокорини, єхінодоруси, ніж всім відому - валиснерію...

Интересный факт ! А с чем это связано ? Я далек от рынка "травы", но все же.... Что не так с Валлиснерией ?

quartz
03.02.2014, 21:25
Hendrix, "а кому вона потрібна?"
Не цікава, дешева, росте як бур'ян...
Не хочу офтопити, та все ж...

З рослинами, та сама біда, що і з цихлідами:
Як навчився вирощувати певний вид та швидко розмножувати, добився максимальної краси і пишності одразу пропадає бажання утримувати та вирощувати далі, хоча рослина ж менш красивою не стала. Хочеться постійно нового і того з чим проблеми, підбираєш ключик - бац, справився, розгадав особливість умов, і знову пошук нового...

А валя - їй і світла толком не треба щоб росла, тому і відвертаються від неї, хлча для дизайну - незамінна!

mazapura
03.02.2014, 21:28
її (валіснерію) нещадно уніталізують :)
вирощують лише спіральну, а ґіґанську не культивують - надто "товста"

Ka_ma
05.02.2014, 18:17
У мене в двух аквах (висота 0,7м) с тангою росте саме ґіґанська валіснерія, мені подобається, головна умова чималий шар грунту.

Frontozavr
05.02.2014, 18:48
Сейчас появился новый подвидик валиснерии-узколистная.Лист немного поуже чем у обыкновенной.Смотриться неплохо.

Карача
05.02.2014, 19:31
Не цікава, дешева, росте як бур'ян...
Мне легче))))))В нашей лечебной вообще ни чего не растет.Даже валлиснерия))))
Кстати вода с перекосом близко похожа на воду Танганьики.Общая (по сезонам) от0 до 4,карбонатка от16 до 20.
Так что эксперименты с растениями в цихлидниках закончил пару лет назад)))).
А в травниках уже готовлю водичку.

Frontozavr
07.02.2014, 01:43
Карача,
эксперименты с растениями в цихлидниках закончил пару лет назад)))).
Вова ,и правильно сделал.В вашей миргородской воде хорошо растут только камни.Особенно в почках.

Корнелия
07.02.2014, 07:28
що скажете про кущі больбітіса в акві

Мені особисто дуже подобається больбітіс, схожий на папороть, може рости і без грунту, і проростає навіть на камінні. Це щодо естетичного вигляду. Ось тільки мої мікули поступово повисмикували і його. Проводила експеремент після валіснерії саме з больбітісом, переносячи його по всій акві, шукала місцину де він нікому не заважатиме). Не вдалося залишити його у вигляді гарного куща, залишилось тільки кореневище).

Владік
11.09.2014, 22:48
Цікаві рослини ! http://www.aquaforum.ua/showthread.php?t=124711

Вячеслав69
14.12.2014, 09:19
Цікаві рослини ! http://www.aquaforum.ua/showthread.php?t=124711

Володимире. А у Вас є особистий досвід утримання буцьок в тангваріумі? Самому цікаві.

Владік
14.12.2014, 22:33
Вячеслав69, Два роки назад купив у Львові на базарі в зоомагазині ,навіть незнав що це за рослинка . Посадив в 150л акваріумі , там жили підростки юлідохроміс і пельматохроміси (попугайчики ) все було з рибами і рослинами добре ,росли , а коли я посадив туди кріптокорину і ехінодорус почали гнити і зникли взагалі. хоча були в іншому кутку.

Hendrix
23.03.2015, 12:46
Деякi види рослин Танганьїки. (Destination Tanganika)

Вячеслав69
24.03.2015, 20:36
Деякi види рослин Танганьїки. (Destination Tanganika)
Обережніше, друже, з такими фото озера. Можуть надихнути на відтворення такої краси в акваріумі. Підштовхнути на створення "тангоогороду", "голанського тангваріуму" чи "вишневого садка з тангою". Для такого збочення (принаймні в загальних уявах про танганійський акваріум) навіть назви не існує.

Владік
24.03.2015, 21:13
Вячеслав69,Для такого збочення (принаймні в загальних уявах про танганійський акваріум) навіть назви не існує. Існує. " Цьоця Галя забухала й на город неходить .... .:patstalom:

OlehS
26.03.2015, 12:15
Обережніше, друже, з такими фото озера. Можуть надихнути на відтворення такої краси в акваріумі. Підштовхнути на створення "тангоогороду",
Для такого збочення (принаймні в загальних уявах про танганійський акваріум) навіть назви не існує.

А я залишаюсь прихильником рослин в акві з тангою: + до біобалансу, додаткові сховки для риб, ну і естетика як на моє око. Тримаю в різних аквах комбінації анубіасів, пару криптокорин, кубинський роголистник, гігрофілу... Це все чує себе добре і росте в жорсткій лужній воді.
Про буцефаландр з тангою говорити зарано. Завів минулого року, адаптуються дуууже повільно (як і анубіаси зрештою), і ще неясно, як вони ростимуть - але наразі жодна не пропала.

Вячеслав69
28.03.2015, 16:13
А я залишаюсь прихильником рослин в акві з тангою: + до біобалансу, додаткові сховки для риб, ну і естетика як на моє око.
А я не мав на увазі, що я не прихильник рослинного різномаїття в акваріумі з тангою. Навпаки, всупереч загальноприйнятим шаблонам тангваріума, також експерементую з "травками". Не в сенсі голанського споживання (цьоця Галя накурилась й на город не ходить), а намагаюсь поступово створити "майже" голанський акваріум з тангою.
Плюсів велечезна кількість. Це і справжній біобаланс, і процес денітіфікації рослинами, а не тільки підмінами, і відчуття захищеності риби, і естетика досить незвична, але від того не менш ефектна.
Інша справа складнощі, які очікують при створенні "джунглів" без відмови від танги. Одразу треба відмовитись від "розігнаних" травників на користь природних. Це обумовлене великими об'ємами акваріумів з танган'їкою, невеликим рівнем освітлення для цихлід та головне жорсткою, лужною водою, та ще й з низьким рівнем нітратів.
Спробую докладніше по цим складнощам.
По перше пожива рослин. Головне, що необхідно рослинам для росту - це двоокис вуглецю. Танганйці здебільшого територіальні риби і багато в акваріумі їх бути не може, тому плотність посадки риби занизька для звбеспечення рослин достатнім рівнем СО2. Про штучну подачу СО2 також мова не йдеться, тому що в жорсткій воді при великих об'ємах акваріама треба стільки шурувати, що риба посне, а за комфортне існування риби (без падіння РН більш на 0,1 - 0,2 на протязі доби) можна і не згадувати. Ну не тримають тангу в ремосмосі при рн 6.5. Ось рослини і на дієті по СО2.
По друге - водорості. Це справжня проблема. За несприятливих умов для вищої рослинності - зелене світло для різноманітних "ниток", багрянок та інших. Хтось заводить різноманітних помічників-водоростеїдів. Моє осоисте враження. Лорікарієві. Їх не пускають цихліди на свою теріторію. Досить справно підчищають, але тільки в молодому віці та тількі на нечийній территорії. Отоцинклюси. Дрібнота. Для лампрологів, альтів
їстівні. Більшість равликів (катушки, неретіни, навіть теодоксуси) також смачні і поживні для танги. Сусідство крилю (Аманки та інші) сприймуть з вдячністю. Мало того що делікатес, та ще й розвага! Так весело за їжею поганяти! Свого часу намагався сумісно утримувати симілісів тв неокарідінок. Дорослих не займають, але про розмноження колонії криля не йдеться. Поступово креветосів повиводили з акваріума навіть симіліси. Що вже казати за більших та хижіщих лампрологів. Хімічні способи боротьби з небажаною низшою рослинністю в акваріумі не розглядав. Це яди, тому застосовувати в дитячій чи залі не варто навіть вкрай низьких концентраціях. Поза аквою, те з рослин, що епіфітне та витягується без проблем, обробляв глютаровим. На якийсь час допомогає, але згодом все повертається. Справжнім дієвим засобом проти водоростей є надання умов для зросту вищіх рослин. А ось в тому і є головна перешкода для створення "непролазних для танги хащів".
Не шукаю легких шляхів і поступово продовжую свій ексеремент з надповільним, природним травничком з тангою. Також є буцефаландри. Спостерігав як квітне Sokan4. Зараз інша викинула бутон. Дивовижа - квітка під водою. Але не тількі буцьки. Впевнено ростуть погостемон октопус та (тьфу -не наврочити) сп австралія. Еустераліс стеллата відмовився рости. Людвігії навіть "неубиваемые" також не хочуть рости в жорсткій воді. Блікса альтерніфолія наче росте. Ротала сп Бангладеш росте впевнено, але не така пухнаста, як повинна. Мохи деякі повільно, але ростуть, деякі "стоять".Папороті також більше чекають, аніж ростуть. Подивимся що буде далі. Поки не доб'юся більш-менш сприйнятного результату з фотоапаратом не підхожу.

Hendrix
28.03.2015, 20:24
Слава, дякую за дуже цiкаву розповiдь про рослини, але я не зовсiм пiдтримую твою думку щодо цього. По-перше, утримувати стабiльний бiобаланс в тангварiумi не дуже складно завдяки створенню лужного буферу та постiйного водообiгу.
Рослини в тангварiумi, як на мене, це лише справа смаку та індивідуальний підхід в оформленні, ніж якась необхідність. Рослинний світ озера не надто різноманітний, і представлений лише рідкісними зонами покритими однотипною рослинністю. Ці зони служать насамперед, сховищем для малюків та пiдлiткiв цихлід, а не зоною постійного мешкання. Більшість видів цихлiд віддає перевагу саме кам'яним, глибоководним зонам або піщаним, як для розмноження так і для живлення!
Тому я не уявляю собi наприклад Фронтоз, Трофiв, Ксен, Принцес та iнших серед ехiнодорусiв, нiмфей, криптокорин... Це все дилетантський та вульгарний пiдхiд щодо оформлення тангварiуму.
Не претендую на істину в останній інстанції, я тільки висловив свою думку...

mazapura
28.03.2015, 21:32
десь я вже викладував це відео:
Бак з фронтозами з Танганьїки, 900л (https://cichlidae.org.ua/240g-lake-tanganyika-tanks-with-frontosa/)
pRo3AfE7SPY

Hendrix
28.03.2015, 22:03
Бак з фронтозами з Танганьїки, 900л

Вибачаюсь, але виглядає, як смiтник !

mazapura
28.03.2015, 22:08
Hendrix, ех, пане, що ви розумієте в обрізках? ))

Вячеслав69
28.03.2015, 22:17
. По-перше, утримувати стабiльний бiобаланс в тангварiумi не дуже складно завдяки створенню лужного буферу та постiйного водообiгу.

Твоя правда, друже. Але є одне але - за умови, що з крану тече чиста вода. З низьким рівнем нітратів та органіки.
А в цілому дійсно справа смаку чи його відсутності. Тільки один з елементів оформлення.

Hendrix
28.03.2015, 22:26
за умови, що з крану тече чиста вода. З низьким рівнем нітратів та органіки.

Звiсно, але за таких обставин, коли вода тече вiдверто брудна i рослинам не витримати!

Владік
28.03.2015, 22:35
Пост №17 , фото 1 , можно відтворити за допомогою досить невибагливої Элодея канадская, http://roslunu.com.ua/e/445/ буде один в один . Доречі мої зіркові трофеуси (самочки) полюбляють скубати її , і мальок себе там почуває в безпеці.

Hendrix
28.03.2015, 22:40
Може не зовсім в тему, але ось побачив ще на пару яскравих прикладів того, як у людини в принципі відсутнє розуміння того, що вона робить))):

Владік
28.03.2015, 22:45
Перше фото це просто жахливі умови!

Hendrix
28.03.2015, 22:47
Пост №17 , фото 1 , можно відтворити за допомогою досить невибагливої Элодея канадская

Ось це вже серйозна тема. Я сам давно хотів спробувати створити щось подібне. Але не встиг.

Hendrix
28.03.2015, 22:51

А друге я б описав так: Аквариум створений для однієї риби-бризкуна, де в якості декору додано тряпошний лопух, каналізаційні труби і декiлька Фронтоз))))

OlehS
28.03.2015, 23:03

І друге фото, також жах для риб і естетики.

Щодо рослин, Вячеслав надав детальну розповідь про свої спроби танга+ рослини.
Я також експериментував декілька років і зупинився на списку зі свого попереднього посту (+ наяда гваделупська). В моїх умовах це все працює.
І ще коментар щодо водоростей - рішення, з мого досвіду - це теодоксуси (з неагресивною тангою).
Пробуйте!

вадим с
29.03.2015, 00:39
На першому фото,хозяїн мабуть працює продавцем в магазині де продають карпів,от він і створив композицію ностальгії.

Корнелия
29.03.2015, 15:26
Тому я не уявляю собi наприклад Фронтоз, Трофiв, Ксен, Принцес та iнших серед ехiнодорусiв, нiмфей, криптокорин..

До речі, як би мені не хотілось розбавити акву з фронтозами тією ж валіснерією, і скільки б раз я не намагалася це зробити, все закінчується приблизно однаково: фронтози її нещадно знищать. А це вже справжне задоволення наблюдати як вони спочатку вивчають рослини, а вже потім висмикують. Скільки відео я б не дивилася де фронтози гармонійно живуть на фоні рослин, яле розумію, що це ненадовго. Що тут скажеш, не подобається їм рослинний світ...