Цитата:
Допис від Romanos
Аерація для чого, для риб?
|
Аерація,важливий елемент акваріуму і зараз з "модними фільтрами" на жаль недооціненна..Рибами фунція аерації не закінчується,головне це процеси газообміну,які є дуже важливі для всього гідротопу..(я піднімав цю тему на форумі,але охочих поспілкуватись знайшлось не багато..тут людей більше цікавить який круче фільтр,або лед девайси..а сам акваріум потрохи забувається. Тому пришлось почитувати стару літературу). Площа насиченя води при поверховому русі і від аерації неспіввідносна..Крім того,якщо ви не подаєте СО2,то при його дефіциті,крім всього іншого, аерація не вивільнює,а навпаки насичує ним воду.
Цитата:
Допис від Romanos
Щодо освітлення. Зменшити освітлення - не проблема, але ж тоді потрібно буде збільшувати світловий день. До скількох годин і який режим (роздільно чи постійно)?
Які спектри порадите. В мене зараз 2*ГроЛюкс + 1*880 Осрам.
|
Не потрібно ніякого збільшення освітлення по часі,це тільки шкодить..Того,що в вас є (2 лампи),буде достатьньо. 9-10 год це максимум,але орієнтуйтесь по рослинам,експерементуйте(у мене, наприклад, при освітленні більше 9 год кидається спірогіра: 0,5В на літр(подача со2 бражка, але сильне фонове освітлення). Щодо спектру так само підбирайте,компонуйте 880 з лапмою з червоним піком..хоча я плюнув на цей червоний спектр(краще лампу розжарювання на 25-40впоставити,толку більше) і тримаю 6500 і 8800..
І не зловживайте макро(якщо не подаєте со2)..після перебору виправити ситуацію з рослинами буде вкрай важко..Маю досвід.