у листопаді і грудні, нарвавшись на проблеми в утриманні деяких місцевих видів і не отримавши тут жодних порад, я, послухавши Mykhayl'a, заліз в архівні нетрі Аквафоруму.
і маю невтішні висновки.
15 років тому була купа активних тем, присвячених утриманню нашої флори і фауни, навіть 10 років тому ще були десятки два активних акваріумістів, які хоч якось ділилися досвідом, і до сотні читачів-лайкарів.
з початком кризи, як я розумію, всі настільки збідніли, що зараз не можуть собі дозволити утримувати не те що щуку, а й верховодок із йоржиками (це не сарказм). а зважаючи на зусилля наших біотопників-селебрітіз, для себе роблю висновок, що біотопна акваріумістика в Україні знаходиться в стані клінічної смерті.
Починаючи з осені 2016 року я постійно утримую вдома декілька видів нашої місцевої живності, спостерігаю за ними, експериментую, описую, збираю доступну інформацію з інтернету. і вчергове стверджую, що наші рідні види не менш красиві і цікаві ніж понтові заморські.
Ще рік тому я хотів створити тут розділ, присвячений біотопам українських водойм, спілкувався з Карачею, ділився ідеями і пропонував йому співпрацю... Але, на жаль, я помилився як у цій особі, так і в акваспільноті загалом
зараз маю багато цікавих дослідних і практичних матеріалів, якими був готовий ділитися, але, боюсь, Margaritas ante porcas.
надалі планую серйозне розширення об'ємів, видів і спектру досліджень, які буду з такими ж фанатами використовувати для захисту нашої рідної природи.
я залишаюсь на Аквафорумі і надалі читатиму цікаві для мене теми і авторів.
усім, кому будуть потрібні допомога і консультації - пишіть сюди, буду ділитися всім, що вам потрібно.
і до останнього сподіваюся на діалог і обмін корисною інформацією, досвідом.
і так, фото сьогодні не буде