Рекомендації, які тут наводилися по боротьбі з цианобактеріями, більше стосуються боротьби з наслідками а не з причинами утворення цих бактерій.Так чи інакше, а циано бактерії живуть в кожному акваріумі. Тільки в одному акваріумі вони не розмножуються і ледве виживають, а в іншому, за більш комфортних умов, колонії цих бактерій починають рости.
На мою думку, циано виникає при двох умовах - потужнє світло і наявність фосфатів. Причому, не обовязково постійна присутність фосфатів в акваріумі, достатньо кілька днів, щоб фосфати перевищували 1мг на літр (це з досвіду прісноводного акваріума). А далі, навіть якщо фосфати вернулися до нульового рівня, циано вже ожили і розмножилися. Потім вистарчить і невеличкого скачка фосфатів, наприклад потрапляння фосфатів з кормом, щоб циано одержали свою порцію їжі і продовжували своє існування.
Думаю, якщо в акваріумі присутні антифосфатні наповнювачі, які вчасно міняються, то в такому акваріумі ніколи не заведуться цианобактерії. В своєму акваріумі, як я вже писав, я вирішив проблему видалення фосфатів з допомогою каулерпи в сампі.
Відносно акваріума Тані, якщо немає можливості помістити каулерпу, я б почав використовувати антифосфатні наповнювачі, а також, як робить Таня, механічно чистив би циано. Думаю, через місяць, циано вже б почали зникати, бо знаходилися на голодному фосфатному пайку, без шансів хоч чуть-чуть підкріпитися.
Все вище написане моя власна думка. Допускаю, що вона може бути і помилковою, так як базується виключно на моїх спостереженнях за життям травника.