Цитата:
Допис від Рэндольф Картер
поповоду УФ, альбиносам это нельзя делать.
|
А "дикунам" це якраз і не потрібно, з мого досвіду...
По-перше, не факт, що це альбіноси. Вірніше, це точно не альбіноси, бо в них очі темні, морди сіруваті. В англомовних джерелах є форма "біла лейкідна" чи щось таке, в якої проступають іноді темні плями. А в альбіносів - відповідно, не проступають, шкіра навколо завжди червоних очей - завжди прозора і т.д. Це велика рідкість.
http://www.axolotl.org/genetics.htm
"На відміну від
лейкізму, при альбінізмі клітки-меланоцити наявні, але не можуть синтезувати меланін. "
Мені легше було б погодитися, а не шукати ці слабенькі репті-гло двієчки за шалені гроші, або тулити і підбирати заміну їм.
Але така репті-гло разом з риб'ячим жиром врятувала мені паралізовану білу самичку, яка після того ще пару років жила, і навіть нерестилася!
Нинішні аксолотлі два роки в мене росли, розвивалия і зріли під старою репті-гло двійкою на повний світловий день, поки вона не перегоріла. Ну, з затіненнями від рослин...
В принципі, від дорогих хагенівських ламп я поки що відмовилася і спостерігаю за впливом синьо-червоних діодів, в яких так само є невеличкий пік UVA. Плюс якісь діоди денного світла, по яких спектрограми не маю. UVA представлений в абсолютно всіх акваріумних фіотолампах. І якщо цю складову спектру принципово усунути з освітлення, то тоді треба відмовлятися від живих рослин, котрі є природним оксигенатором. І тоді треба знижувати температуру з моїх кімнатних цілорічних 23-26 градусів до 18-20, щоб штучно внесений кисень почав нормально розчинятися і - хоч якось, куцо (порівняно з фітофільтрацією) "оздоровлював" воду...
Поза приміщенням УФ значно більше, ніж від тієї лампи.