Цитата:
Допис від Ультрамарин
Образцовый аквас!!!
Но я по-прежнему не понимаю как??? Света ведь мало
|
До речі традційна форма оцінювання кількості світла в акваріумі (Вт/л) ну
дуууууже відносна. По перше дуже багато залежить від баластів для ламп. Мені зустрічалося багато баластів, які запалювали лампу, але лампа працювала на 60-80% потужності. У мене баласти саморобні і чітко настроєні на номінальну потужність лампи. По друге - ніхто не робить поправку на отражатєлі. На їх профіль, на матеріал з якого вони виконані і на структуру самого матеріалу. А як відомо хороший отражатєль додає до 30-40% світла.
Ну і по третє - якщо хтось ставить лампи дуже близько одна коло другої, то практично 30-40 % світла ламп пропадає.
По четверте - якщо вже так і рахувати, то більш правильно рахувати не Вт/л. а Люмен/л, оскільки наприклад лампи Т8 мають світловіддачу близько 60лм/Вт, а Т8 - до 90-100лм/Вт.
От давайте порахуємо 2 варіанти:
Освітлення 100вт світла т8 без отражатєлей на 100л води. І ми радісно отримуємо заповітні 1Вт/л. Приблизно 6000лм/100л, або 60лм/л. Що отримають рослини (без врахування поглинання і відбивання світла водою)? Можна прикинути:
- втрати світла через неякісні баласти. Отримуємо приблизно 0.7вт/л
- через велику густоту ламп 0.7вт/л*70%=0.49вт/л., тобто приблизно 30лм/л.
І це фактично ненайгірший варіант(може бути і гірше, наприклад із застосуванням покровних стекол, неочищених від солей ламп і т.д.).
А тепер якщо прикинути кращий варіант. Освітлення 40вт світла т5 з якісними отражатєлями і балластами на 100л води. Отримуємо 0.4Вт/л, або 36лм/л. Звичайно отражатєлі не відбивають 100% світла, десь 5-10% таки пропадає, тобто в результаті отримуємо 32лм/л.
Отже, з вищенаведених елементарних розрахунків (не претендую на їх абсолютну правильність, але десь так і є) видно, що рівень освітленості 0.4 моїх Вт/л може бути еквівалентним 1вт/л (за ненайкращих умов).
Чудес не буває!