|
11.04.2011, 09:45
|
|
Живу я тут
Звідки Ви: Киев, Куренёвка
Дописи: 1.604
сказав Дякую: 538
сказали Дякую 1.169 раз(и) в 624 повідомленні
|
Re: Домашний анализ воды в аквариуме. ===www.aquaforum.ua===
в тесте с индикатором "хром темно-синий" и аммониевым буфером кальций отдельно можно было определить с помощью добавления щёлочи.
Перед титрованием добавлялось пару капель 5% щелочи. Магний который был в пробе выпадает в осадок в виде гидрооксида, создавая некоторую муть. Далее титрование идёт уже чисто кальция, магний в реакции не участвует.
Результат по титрованию кальция из градусов пересчитать в мг/л.
В общем, суть такова - осадить магний добавлением щелочи, а далее титровать что осталось.
Как сделан серовский тест и захочет ли его индикатор работать при таком высоком рН не знаю.
Если есть время и желание, можете провести эксперимент на реминерализированном осмосе. Там Вы будете точно знать исходные значение концентраций магния и кальция, сможете корректно оценить полученный результат. Результаты эксперимента, думаю, будут очень полезны в общей копилке знаний 
|
|
|
11.04.2011, 10:44
|
|
Клуб мастеров
Звідки Ви: Івано-Франківськ
Дописи: 2.967
сказав Дякую: 780
сказали Дякую 1.272 раз(и) в 598 повідомленні
|
Відповідь: Re: Домашний анализ воды в аквариуме. ===www.aquaforum.ua===
Цитата:
Допис від Skif
добавлялось пару капель 5% щелочи
|
В аптеці можна купити?
|
08.05.2011, 11:36
|
|
Клуб мастеров
|
|
10.05.2011, 18:37
|
|
Живу я тут
Звідки Ви: Киев, Куренёвка
Дописи: 1.604
сказав Дякую: 538
сказали Дякую 1.169 раз(и) в 624 повідомленні
|
Re: Відповідь: Re: Домашний анализ воды в аквариуме. ===www.aquaforum.ua===
Цитата:
Допис від IgLa
|
ДА.
А в эксперименте с отдельным определением кальция, возможно, такая погрешность вылазит из-за особенности индикатора, применяемого в тесте Sera. Не все индикаторы корректно работают в сильно щелочной среде.
сорри за задержку с ответом, у компа сейчас редко бываю...
|
|
|
25.07.2011, 22:04
|
|
Живу я тут
Звідки Ви: lvov
Дописи: 885
сказав Дякую: 1.039
сказали Дякую 2.724 раз(и) в 503 повідомленні
|
Re: Домашний анализ воды в аквариуме. ===www.aquaforum.ua===
Раствор 1: 0,1-нормальиый раствор соляной кислоты в дистиллированной воде;
Купил 1 л Соляной кислоты в сфере 7- какое количество нужно взять для создания раствора
|
|
09.05.2011, 16:21
|
|
Клуб мастеров
|
Цитата:
Допис від Skif
в тесте с индикатором "хром темно-синий" и аммониевым буфером кальций отдельно можно было определить с помощью добавления щёлочи.
Перед титрованием добавлялось пару капель 5% щелочи. Магний который был в пробе выпадает в осадок в виде гидрооксида, создавая некоторую муть. Далее титрование идёт уже чисто кальция, магний в реакции не участвует.
Результат по титрованию кальция из градусов пересчитать в мг/л.
В общем, суть такова - осадить магний добавлением щелочи, а далее титровать что осталось.
Как сделан серовский тест и захочет ли его индикатор работать при таком высоком рН не знаю.
Если есть время и желание, можете провести эксперимент на реминерализированном осмосе. Там Вы будете точно знать исходные значение концентраций магния и кальция, сможете корректно оценить полученный результат. Результаты эксперимента, думаю, будут очень полезны в общей копилке знаний
|
Вирішив сьогодні зайнятися дослідами.
Приготував 5% розчин NaOH (на 15 мл дистиляту взяв 0.75гр гранул NaOH).
Для перевірки використовувався капельний тест на GH фірми Sera.
Для води із відомим значенням GH тест показує правильно. Теж правильно тест показує значення GH для води, в яку внесено відомі значення тільки Ca2+ або тільки Mg2+.
При додаванні 1 каплі 5%-го NaOH до 5 мл тестованої води PH піднімається від 7.8 до 11.5, 1 капля на 50мл води дає PH 10.2, 3 каплі на 50мл води дає PH 10.5, 5 капель на 50мл води дає PH 10.9.
Получається так, що 1 капля NaOH на 50мл води не осаджує магній у воді, тобто для відомого розчину магнію з GH=5 тест показав 5 градусів і для чистої води і для води з NaOH у вказаній концентрації. 3 каплі на 50 мл води - це достатньо щоб осадити магній, і тест показав 1 градус . 5 капель на 50мл - це теж нормально, і вважаю що це оптимальна доза для такої твердості по магнію.
Я приготував розчин з GH=8, з яких 4 градуси це магній, а 4 це кальцій.
Тест показав 8. При додаванні 0.5 каплі на 5мл розчину NaOH, тест показав 5, тобто похибка склала 1 градус. Аналогічно було при 1 і при 2 каплі на 5 мл.
В цілому получається не точно, але для грубої оцінки підходить.
|
Ці 2 користувач(ів) сказали Дякую IgLa за це повідомлення:
|
|
 |
Тут присутні: 1 (учасників - 0 , гостей - 1)
|
|
Ваші права у розділі
|
Ви не можете створювати теми
Ви не можете писати дописи
Ви не можете долучати файли
Ви не можете редагувати дописи
HTML код Вимк.
|
|
|
Часовий пояс GMT +3. Поточний час: 11:47.
|