У мене теж звичайний карєрний пісок, фракцію навіть незнаю - 0.1-0.2 напевно

. аква 150літрів живе з ним у злагоді уже більше як 7 років і все добре. грунт не чорніє і не закисає. взагалі його не сифоню так як фільтр все прекрасно збирає з поверхні. хіба раз на пів року роблю мінімальну чистку.
рослин за ті 7 років пересадив різних дуже багато - шукав щось своє

.
усе прекрасно росло. зараз зупинився на криптокоринах, ситнягу, кубі, анубіасах, і щось подібне на роталу(купив на ринку давно а бірку десь загубив от так і не знаю назву). усе прекрасно росте без ніяких підживок, хіба що не так швидко. шар грунту 3-5см (з перепадами).
з рибного господарства 20 гуппі, 7 лімій, 2 анцитруси, лабео, 2 макрогнатуси і 2 сомики(не памятаю назви). і з сотні 2 неокардинок)))
але у мене в грунті меланії, які перекопують його і не дають закисати. по них завжди видно коли у грунті мало кисню. останні 3 роки всі сидять у рнунті і навіть не рипаються).
П.С.: все описане вище це лише власна думка і досвід, а не агітація переходити на такий грунт

Зараз готую банку до перезапуску лише через те що хочу трохи змінити дизайн і грунт потемніший взяти.
Ще одна хороша особливість такого грунту, теж лише на мою думку - відбиття світла ним набагато більше ніж темними грунтами, що добре для рослин яким потрібно більше освітлення. також бачу що світло проникає у нього на 1-3см(в залежності від кількості ввімкнених ламп, у мене 3 по 18Вт) в глиб. меланії при такому проникненні світла зариваються поглибше і не лазять дуже близько до коріння таких ніжних рослин як наприклад куба, але це так лише здогад, перевірити важко

.