Re: Потрібна допомога професіоналів,що до запуска 240л акваріума!!!!! ===www.aquaforum.ua===
Гарного вечора пані та панове! Вискажу і я декілька зауважень свого бачення назрівших проблем. Рівняти криво зварену тумбу це проблема, але не критично. Кладеться зверху фанера або дсп, а потім спортивний килимок, що зветься "карімат", останній по товщині підбирається в залежності від кривизни тумби. Облаштований акваріум з часом сам знайде своє місце. Так можна "витягнути" до 3мм перекосу, якщо наявно більше - слід занести тумбу тим, хто її варив.
По грунтам та підложкам: один раз за всю свою практику купував грунт і піcля перевірки кислотою заніс назад в магазин. Світлі грунти, за винятком кварцу, на 95% містять вапнякові сполуки, базальт злежується, галька класно, але дорого. Гранітна крихта, відсіяна за розміром та промита - дешево та сердито. Якщо знайдеться колота кубиками 3мм - взагалі мрія. Наскільки я розумію, в цьому акваріумі освітлення для росту рослин вистачить, для інтенсивного росту - ні! Тому поживні підложки я б не рекомендував, все наладиться само по-собі, а от з появою водоростей будете створювати нову тему. Як на мене, найкраще боротися з останніми підмінами води та сифонкою грунту, а як сифонити з підложами, краще не взнавати на своєму досвіді. І товщину грунту радив би не перевищувати 5см, і то тільки біля заднього скла, спереду для покровки вистачить 2см. Берем довж. акв. в дм множимо на шир. акв. в дм множимо на товщ. грунту в дм (макс. 0,4) - отримуємо об'єм грунту в літрах. Запевняю, що при такій товщині грунту все чудово росте і при найменшій підозрі на закисання сифониться на раз/два. Отримуємо стан акваріуму як після вдалого перезапуску. Якщо є бажання пройти через усі "граблі" акваріумістики що до грунтів - пропускаємо увесь зміст цього абзацу по-за увагою.