Цитата:
Допис від Алесандр
..."Виснажує" підбір риби. Ті гарні, ті цікаві в поведінці, а ті два в одному. А банка має обмежений об'єм, практики та навичок в утриманні цихлід на сьогодні маю 0 ціліх і ... десятих. А треба як в тому тості, -"щоб бажання співпадали з можливостями." Мені в магазині пропонували в 60 літрів 5 принцес, і ще 5 "таких" і буде, кажуть, щастя. Я не повірив. 
|
Не претендуючи на істину в кінцевій інстанції, позволю собі висловити свою думку: кожному хто починає займатися танганьїкою, думаю потрібно розрізняти три концептуально різні речі:
1) об'єм, в якому та чи інше риба зможе вижити (тигра чи пантеру теж можна помістити в клітку 2 Х 3 метри, але це буде просто існування живої істоти)
2) об'єм, в якому та чи інша риба зможе розмножуватись (з мого скромного досвіду для юліків це так літрів з 60.. для бушерів - 80-90..)
3) об'єм, в якому та чи інша риба буде себе комфортно почувати і демонструвати цікаву поведінку (звичайно за умови створення їй відповідного для того чи іншого виду середовища) Причому чим більший буде об'єм-площа дна тим іншою буде поведінка тих самих риб!
От і визначайтеся що Вам конкретно потрібно

Відверто кажучи, в акві з площею дна 90 Х 50 см (а саме така здається у Вас) комфортно себе почуватиме лише один вид (хіба може цікаве виключення яке можна спробувати: пара кальвусів і група якихось дрібних ракушечників). В той же час туди можна посадити і 4 - 5 видів, втулити посередині 1-2 каменюки і риби будуть плавати і там, і навіть битися не будуть. Просто вони будуть в такому стресі що всі природні інстинкти в них будуть подавлені
Тому радив би Вам придбати такий вид, який на цей час здається Вам напривабливіший. Поспостерігати за ним з пів року - рік, поекспериментувати з камінням, поспостерігати над розмноженням, викормити мальків, пофотографувати, а коли насититеся, подарувати риб комусь і придбати слідуючих