Звичайно тема стає сміттям, коли відповідь на просте запитання звучить в стилі: я розумний, я знаю і т.п.. А достатньо просто дати аргументовану відповідь без посилань на сантехніків.
Якщо в когось є бажання використовувати картриджі механічної очистки інакше, ніж для швидкої разової очистки - створіть свою окрему тему і розповідайте там про свої успіхи (і дуууже бажано про невдачі).
Тепер про власне конструкцію. Просто, доступно і справді ефективно. Сумніви (мяко кажучи)в мене є лише щодо безапіляційних рекомендацій щодо вибору картриджа 20мк, 10 і т.д.
Якщо комусь цікаво чому, то "на пальцях" то так. Картридж Хмк затримує лише біля 30% частинок розміром 1,5Х, близько 50% розміром 2Х, далі краще. І є помилкою розглядати картридж наприклад 20мк як сіточку з розмірами отворів 20мк. Якщо комусь цікаво чому це так, то почитайте для прикладу на сайті Lenntech, на жаль, лише англійською.
Кожен помиляється і робить час від часу дурниці, просто люди з досвідом не так часто.
Недавно я випадково сипонув у свій травник забагато дрібно гранульованого тетрівського корму. Просифонити грунт неможливо, ну і результат відомий. Мутна вода, бактеріальний спалах ..
Лию коагулянт, беру 1мк картридж чіпляю до помпи, герметизую, включаю, вода стає через кілька годин набагато прозорішою. Фільтр залишаю на ніч. І зранку - все як було до того (((
Перша думка - лайно картридж. Через день роблю те саме з картриджем на 5мк. Все повторюється аналогічно. Припинив експерименти, бо знаю, що акваріум за кілька днів справиться з тим без мого втручання (крім 50% підмін звісно). В результаті все нормалізувалось
Цілком можливо, що якби у мене був не густо засаджений травник, то було би все вдало.
Не виключаю, що робив щось не так. Можливо без "спасатєля" процес відновлення був би тривалішим.Зате тепер я не сиплю корм прямо з баночки в воду
Ну і якщо цей мій допис не вписується в тему, то йому дорога в смітник. Без проблем.