Так, звичайно, на них ще імплантовані нано-камери були. (Жартую звичайно).
Момент нересту ніколи не бачив, але бачив, хто з двох різко худіє в талії після нересту. Це було спостереження щодо J. transcriptus "Korosha" i J. transcriptus "Bemba" , -розводив обох. Зараз тримаю J. marksmithi - про них не скажу, вивчаю поки.
Я ж не з вредності допитуюсь Просто я зауважив у них цікаву особливість в поведінці: після нересту, коли мальок ще напевно (бо я малька між камінням ще не бачу) перебуває в стадії личинки, самець проганяє самку (скажем так, більший проганяє меншого) від нерестової печери.. Якщо акв малих розмірів то навіть забити може. Якщо ж розміри аква дозволяють самці віддалитись (хоча б на відстань біля 100см) і заховатись між каміннями, то цей період "вигнання" (десь днів 4 - 5) минає благополучно і вигнана риба знову допускається " в сім'ю"
Це вищеописане виглядає незвично по поведінці і думаю імовірно саме це призвело до розпоширеної думки щодо розподілу статей
Повторюсь, розтин риб виявляв що більший все таки самець.. Шкода що ми з Вами живемо в різних містах. А то разом спробували б роздивитись на розтині