Вдруге в мене аксолотлі відклали ікру, незаплановано, до того було у 2012 році. Єдиний, що тоді лишився, прожив рік. Тих, що відразу не вижили, годувати до мотиля було нічим. Та й мотиль, як оце аж зараз з'ясувалося, наш місцевий їм зовсім не підходить. Їх треба годувати трубочником. А трубочник для мальків істота надто сильна, вертка і м`язиста. З усіх рекомендацій виконуваними були тільки щодо вареного яєчного жовтка - і він не поміг зовсім, швидше, прискорив фатальний кінець.
Ці мальки вийшли з ікринок два тижні тому. Тримаю у контейнері з невеличкими рослинами й низьким рівнем води. Почала їх годувати циклопом диким з-під льоду. Потім з'явилася дафнія з акваріумної культури. Два тижні все йшло значно краще, ніж в історії з яєчним жовтком.
Десь півтора тижні тому мальків лишилося 20 нетравмованих при пересадці в контейнер.
Тиждень тому - лишилося 15 тих, що гарно навчилися полювати на рачків і наїдатися. І весь тиждень так стабільно і лишалося. І от вчора-позавчора в них стало видно легені і пульс, вони почали дихати з поверхні. І менше їсти, але корму в контейнері не лишається. Тобто, рачків просто не вистачає на 1-2 годування на добу, це по-перше. І ще я не розумію, чи їдять вони нарізаний трубочник, бо я жодного разу цього не спостерігала, мабуть що ще ні.
По-друге, на них, можливо, від річкового циклопа, щось напало - якісь півпрозорі зернятка, подекуди скупченнями. Ті, на кого це приліпилося чи вискочило, ослаблені і вмирають. І на даний момент є 5 на вигляд чистих аксів і ще 3 в іншій посудині на вигляд уражені, хоч і рухливі. Решта загинули (чотирьох з них заморозила, бо пульс проглядався, але в купах покрученого і подертого лахміття замість тіл, вже розкладалися й розчинялися і не ворушилися ніяк). Розмір зараз до 3 см. Були пузаті, а тепер майже всі стали худі й пласкі.

Ну, і так - мальки від сиблінгів... але дуже живучих, там свої історії неймовірного виживання і регенерації.
Називається, відсаджувала двох сестричок віком 2 рочки - більшу й меншу, а воно через тиждень(!), ну максимум два тижні виявилося сестричка і братик, у півтора рази довший за ту "більшу" сестричку...