|
23.08.2024, 20:52
|
|
Супер Модератор. Лауреат конкурса "Автор 2011 года". Член Всеукраинской Ассоциации аквариумистов
Звідки Ви: Киев
Дописи: 14.199
сказав Дякую: 6.275
сказали Дякую 24.113 раз(и) в 7.548 повідомленні
|
Re: Мікроелементи: Залізо ===www.aquaforum.ua===
Тільки не ображайтеся на стару бабцю Змію.  Нічого особистого. Ви просили відгукнутися - от суб'єктивна думка хіміка. В біологію, біофізику, фізіологію, акваботаніку як науки не лізу. Бо не маю системних знань. Хоч і маю якийсь практичний досвід.
Вибачте, але як тільки я бачу посилання на Вікпедію, далі навіть не читаю. Многабукафф та профдеформація. 
Я доземно вклоняюся вам за дуже об'ємну працю, але чи є в цьому сенс - не знаю. Чи допоможе цей допис комусь практично - побачимо по відгуках в темі.
Це те, про що я писала нещодавно у своїй відповіді в іншій темі. Для того, щоб визначити достовірність інформації чи джерела, треба мати системні знання. Бажано, підкріплені практикою. І тільки тоді братися за написання подібної монографії.
Ви на форумі не так давно. Дозвольте старожилу трохи вам допомогти.
1. Великі за об'ємом тексти, як би вони красиво не були оформлені, не читаються. Від слова ВЗАГАЛІ
2. Не кожна людина пам'ятає, що таке log, pH ( і чим він відрізняється від Рh), що таке EDTA,DTPA та інша лабуда. Думаю, ви і самі цього не знаєте. Тоді навіщо ті графіки, наукові викладки, формулювання? Тут присутні люди, яким теорія в такому вигляді недосяжна. Та і не потрібна
3
Цитата:
Наприклад, накопичення заліза проявляється у вигляді коричневих плям на листках. Це буквально поклади заліза, які зібралися в одній області. Згодом додаткові відкладення заважають клітинам у цій області функціонувати належним чином, і уражена ділянка відмирає.
|
А це вже за межами.... Якщо ви посилаєтеся на мене, ткніть мене носом, коли і де я таке писала чи казала. При всіх визнаю, що я стара маразматичка та видалю нафіг все, що писала чи говорила.
*Не все коричневе - залізо. 
4.
Цитата:
P.S.: якщо я припустився десь помилки, або не вірно зрозумів матеріали, що читав – пишіть, будемо виправляти
|
Пробачте заради Бога, цим займаються в школі в процесі навчання та складання іспитів.
Ще раз пробачте. Я зовсім не хочу вас чимось образити. Навпаки, чим зможу, допоможу
*Перед тим, як зареєструватися на форумі 20 років тому, я місяць його читала.
Ще раз пробачте стару бабцю. Ви колись теж будете стареньким. 
це означає: ти кудись ідеш.
Лучшие статьи месяца на Аквафоруме
Ці 2 користувач(ів) сказали Дякую Serpentarius за це повідомлення:
|
|
24.08.2024, 23:36
|
|
Активний участник форуму
Звідки Ви: Київ
Дописи: 108
сказав Дякую: 67
сказали Дякую 126 раз(и) в 59 повідомленні
|
Re: Мікроелементи: Залізо ===www.aquaforum.ua===
Serpentarius, дякую за зворотній звʼязок!
Цитата:
Допис від Serpentarius
Тільки не ображайтеся на стару бабцю Змію.
|
Чогось згадав, як друзі батьків у дитинстві звали мене "Бабка-Владька"
Цитата:
Допис від Serpentarius
як тільки я бачу посилання на Вікпедію, далі навіть не читаю
|
Згоден, що Вікіпедія може містити недостовірні дані. Але як місце з якого можна почати вивчати якусь тему - мені подобається. Майже завжди є посилання на книжки чи статті, що вже викликають більшу довіру.
Але для цієї теми я взяв з Вікі лише перші два речення, що б якось заїхати в тему обговорення заліза. Може придумаю інший вступ.
Цитата:
Допис від Serpentarius
Для того, щоб визначити достовірність інформації чи джерела, треба мати системні знання. Бажано, підкріплені практикою. І тільки тоді братися за написання подібної монографії.
|
Згоден. Але прочитавши наявні теми про залізо я не знайшов якогось більш-менш комплексного опису і розʼяснень. Тому вирішив розібратися і паралельно законспектувати матеріали з цієї теми. Сподіваюсь, що ми разом із профільними фахівцями зможемо виправити наявні помилки (якщо такі є) і зробити цю тему корисніше.
Цитата:
Допис від Serpentarius
Великі за об'ємом тексти, як би вони красиво не були оформлені, не читаються. Від слова ВЗАГАЛІ
|
Згоден, вийшло багато тексту. Може, якщо вдасться створити аналогічні теми по іншим мікроелементам, то придумаємо як організувати інформацію у більш сприятливій для розуміння формі.
Цитата:
Допис від Serpentarius
Не кожна людина пам'ятає, що таке log, pH (і чим він відрізняється від Рh), що таке EDTA, DTPA та інша лабуда. Думаю, ви і самі цього не знаєте. Тоді навіщо ті графіки, наукові викладки, формулювання? Тут присутні люди, яким теорія в такому вигляді недосяжна. Та і не потрібна
|
І так і ні. Я не до кінця розумію хімічні формули, але якщо вони коректні - нехай будуть. Може хтось краще знає хімію і наявність формул допоможе краще зрозуміти матеріал.
По роду своєї професійної діяльності мені постійно доводиться працювати із інформацією і різними концепціями, що представляють для мене "black box". І те на що я орієнтуюся - це якісний підбір джерел інформації.
Я можу не повністю розуміти що таке EDTA та DTPA, але для практичного використання мені буде достатньо зрозуміти різницю в цих хелатах в контексті різного pH і вміти читати склад комерційного добрива.
Цитата:
Допис від Serpentarius
А це вже за межами.... Якщо ви посилаєтеся на мене, ткніть мене носом, коли і де я таке писала чи казала. При всіх визнаю, що я стара маразматичка та видалю нафіг все, що писала чи говорила.
|
Посилання на вас виділено у вигляді цитати. Мабуть не кращим чином розподілив інформацію у розділі про фітоіндикацію. Перероблю, що б не вводити в оману.
Стосовно коричневих плям - це з книги Енциклопедія акваріумних рослин, за авторством Peter Hiscock:
"For example, a build-up of iron manifests itself in the form of brown spots on the leaves. These are literally deposits of iron that have collected in one area. Over time, further deposits prevent the cells in that area from functioning properly and the affected area dies back."
Якщо це невірна інформація, то давайте видалю.
Цитата:
Допис від Serpentarius
Ще раз пробачте. Я зовсім не хочу вас чимось образити. Навпаки, чим зможу, допоможу
*Перед тим, як зареєструватися на форумі 20 років тому, я місяць його читала.
|
Ви мене зовсім не ображаєте. Я вдячний вам, що ви прочитали цю тему і дали зворотній звʼязок! Це цінно
Я теж читаю форум  і дивлюсь відео. Сподіваюсь колись розібратися у темі на рівні гарного хоббіста.
|
|
|
 |
Тут присутні: 1 (учасників - 0 , гостей - 1)
|
|
Ваші права у розділі
|
Ви не можете створювати теми
Ви не можете писати дописи
Ви не можете долучати файли
Ви не можете редагувати дописи
HTML код Вимк.
|
|
|
Часовий пояс GMT +3. Поточний час: 01:06.
|