|
Відповідь: Грунт Yokuchi Jiban Soil 10л (jiban-soil) ===www.aquaforum.ua===
Доброго дня.
Мене цікавить конкретно скільки живе цей грунт, а саме чи не розсипається з часом?
Думаю трохи полегшити собі життя, і розглядаю цей грунт на заміну чорного окатаного базальту фракції 4-7 мм. Наслухався на фанфішкє про легкий окатаний та пористий грунт, і хочеться спробувати. Бо мій базальт важкуватий, в нього важко садити рослини, ніжні рослинки погано приживаються.
Те що він втрачає поживні властивості, це зрозуміло. Головне щоб форму зберігав і не перетворився на мул. Хочу встановити донний фільтр і зверху лінивого грунту фракції 3-4 мм, який буде працювати біофільтром та гарно сприйматиметься равликами, рибками, рослинами.
Я не професіонал, воду лью з крану, є СО2, нормальне світло, добрива, рослини не супервибагливі. Через перебої з електрикої з зими не можу позбутися нитчатки, виловлюю її жменями. Іноді нема сил і часу робити підміну і роблю її раз на 2 тижні. Потрібен грунт, можна нейтральний, який буде нівелювати мою лінь та втому, і прощати якщо я раз на 1-2 місяці робитиму підміну раз на 2 тижні, щоб рибкам, равликам та рослинкам було комфортно.
В теорії, я можу отримати додатковий крутий біофільтр з цього грунту в парі з донним фільтром підключеним до зовнішнього. І не треба буде сифонити його.
Акваріум 100х40х40, лед освітлення 100 Вт RGBW захід-схід, СО2, зовнішній фільтр на 8 л наповнювачів, 2л ехайм мєхпро, 2л ехайм біомєх, 2л ехайм субстратпро, 2л січем матрікс.
Підкажіть щось більш універсальне і довговічне, без танців з бубном, або залишитись на окатаному базальті, просто додати донний фільтр.
Всім дякую. Там де я хотів купити грунт, він закінчився, я почав шукати в інших місцях і знайшов собі "Грунт "Savi" чорний 2-3мм", так би мовити перевзувся в польоті, вже замовив його. А ще знайшов тут теми про донний фільтр, і зрозумів що це не панацея, і рослини його не дуже люблять і робити його варто лише коли точно знаєш нащо він тобі потрібен.
Востаннє редагував KUZYA: 07.08.2026 о 09:40..
Причина: Зміна планів і відповідно неактуальність повідомлення
|