Купив собі того року 2 макрогнатусів. Класні риби. Жили разом з барбусами, меченосцями, сомами, анциками і парою папугаїв. Макрогнатуси виявилися досить мирними, але досить шуганими, пару раз випригували з акви, умудрялися проскочити в отвір для шлангів і проводки. Правда дуже живучі, я їх підранок знаходив майже сухих, всі в пилюці і в ворсі від килиму, але кидав у банку і вони відходили, а потім назад в акву. Вони покривалися слиззю, і яка як клей всю "каку" з підлоги збирала.
Почали мої папуги нереститися, тоді почалося шоу, макрогнатусам було саме гірше, їх ганяли по причині і без причини і цілодобово. Папуги умудрялися їх з грунту викопувати, з під каменів діставати. Макрогнатуси провляли максимальне вміння маскуватися, було дуже цікаво за ними спостерігати. Так як папуги почали нереститися чуть не кожного місяця, то макрогнатусам це порядком надоїло і вони реально закопалися в грунт. Я їх не бачив біль 3,5-4 місяців. Думав що кранти, навіть при прополці і сифонці ніяк не проявляли себе. Вирішив перезапустити банку і позбутися папуг. Як тільки віддав папуг з усім виводком у добрі руки, черех 30 хв виповз мій макрогнатус. Худий, блідий, сонний. Шукав я другого, але так і не знайшов мабуть загнувся і пішов на добрива для рослини. Перезапустив банку. обновив мешканців, тепер макрогнатус живе як "туз". Підріс, поправився, почав колір міняти. В грунт зариватися навіть і не думає. Вже не такий шуганий. Деколи любить поганяти по акві, тупо ганяє від стінки до стінки по 10-20 хв без перестанку. Малих риб не хаває, мальків можливо і їсть, але я рибу не розводжу і мальки мені по барабану.
Ось мій виживший макрогнутус: