Сложилось мнение, что танганийский аквариум это прежде всего, аквариум воссоздающий скальный биотоп или песчаные зоны с камнями. Все знают о существовании участков озера вблизи пойм рек с хорошо развитой водной и прибрежной растительностью, но решится на травник... И тем не менее периодически в самых различных темах поднимается вопрос о различных растениях, применяемых в оформлении "тангвариума". А ведь действительно, переоценить роль растений в аквариуме не возможно и с эстетической точки зрения, и с точки зрения биобаланса . Собственно в книге С.М.Кочетова, например, из 40 фотографий на 28! видны растения. Но возникает действительно много проблем. Жесткая, щелочная вода для рыб и углекислота для растений, низкий уровень нитратов для рыб и азотистые удобрения для растений, "вкусный" роголистник и трофы. Каким то образом все это решаемо. И у каждого есть свои маленькие хитрости по преодолению проблем с растительностью в танганийском аквариуме. Поделимся?
Добавлено через 12 минут
Я давно определился с содержанием растений в аквариуме. Содержу анубиасы и больбитис. Во первых они эпифиты, всегда можно поменять местами или вытащив из одного аквариум без повреждения корневой системы, поместить в другой аквариум (с неокардинками например), во вторых они не "вкусны" для рыб, и наконец все-таки африканцы.
Востаннє редагував Вячеслав69: 09.05.2013 о 16:47..
Причина: Добавлено сообщение
Переглядів: 33514
Ці 14 користувач(ів) сказали Дякую Вячеслав69 за це повідомлення:
Вячеслав69, именно таким способом я выращивал "зеленку" летом, в акватеррариуме с черепахой, только перемещая камень с густым, сочным ковром к трофеусам уже через сутки получал чистый, еле заметно-зеленоватый оттенок на нем. Рыба не очень фонатично грызла, да и ямок не мало их трофеусам и анциструсам не вы ковырять, тут больше, думаю они "таяли" от параметров воды.
Действительно не просто, стремясь создать хорошие условия для танганийцев, вырастить водоросли(хотя в акве с юлидохромисами,
неолампрологусами и компрессицепсами камни зеленые от прожектора(!) и подмены не такие интенсивные(только Бушери сейчас без малька и то наверное из-за характера, значит режим подходит)
Трішечки загальних, ні до чого не забов'язуючіх роздумів.
Якщо вже біотоп.
Пляжі Танганьїки.
Водна рослинність присутня.
З дійсно привабливих рослин для себе відмітив рдест Швайнфурта. Цікава рослина. В Україні в продажу немає.
Рдест пронзенолистий. Красиво виглядає. В Дніпрі бачив, в продажу ні.
Наяда хоррида. Найближче місце де теоретично можна придбати - посилання на якийсь німецький сайт.
Наяда мажор чи маріна -придбати неможливо. Треба при нагоді подивитись в Дніпрово-Бугському лімані. Може трапиться.
І таке становище, вважаю, з більшостю рослин які дійсно широко присутні в Озері.
Рослини не складні, але чомусь нікому, виявляється, не потрібні.
От і лишається тільки валіснерія та куширі.
Осокові (циперуси, болотниці чи ситняги) насправді крайові рослини. В акваріумах вирощуються в примусово підводному стані, тому полянка з елеохаріса аж ніяк не біотопно.
Ось і виходить, що інструментарій для танганійського біотопного акваріуму з рослинами вельми обмежений.
Сумно. Є бажання щось подібне зітворити, чи немає бажання таке поробити -можливості повинні бути.
Рослини не складні, але чомусь нікому, виявляється, не потрібні.
Ось і виходить, що інструментарій для танганійського біотопного акваріуму з рослинами вельми обмежений.
Сумно. Є бажання щось подібне зітворити, чи немає бажання таке поробити -можливості повинні бути.
Вітчизняні рослини навряд чи підійдуть бо більшість має сезонну вегетацію.
А от щодо перелічених та інших ендеміків танганьїки - є варіант, наприклад підбирати акваріумні види з інших тропічних країв, які на них максимально схожі фенотипово , себто за виглядом, ну і які теоретично можуть рости хоча б у нейтральній воді ("осмотично-кислотні" види очевидно не підходять).
Тоді виходить напр. наступне:
Замість Najas horrida - Najas roraima
Замість Myriophyllum spicatum - Myriophyllum roraima
Замість Potamogeton schweinfurthii - добре відомий Potamogeton gayi
Замість Vallisneria aethiopica - Vallisneria nana
Замість Hydrilla verticillata - Egeria densa
Замість Ceratophyllum demersum - будь-який інший роголостник.
Список видів для такої мімікрії можна продовжувати чи розширювати, перелічені ж види є +-вільно доступні. Продаю секрет - нещодавно сам пробую деякі з цих рослин адаптувати, час покаже, ніскільки ця ідея виявилась успішною.
Отже, Вячеславе, не сумуй....
Востаннє редагував OlehS: 10.11.2016 о 23:44..
Ці 10 користувач(ів) сказали Дякую OlehS за це повідомлення:
Каждому свое. Но я думаю что биотопе Танганьика очень мало растительности, хотя по той причине что на озере очень жесткая вода, вторая причина то что там живут очень много рыб которые всю мякую растительность просто съест. У меня плавает щепотка раголистника, который раз две недели урезаю или точнее говоря обламываю. Раголистник немного поглащает нитраты.
Но я думаю что биотопе Танганьика очень мало растительности, хотя по той причине что на озере очень жесткая вода
Позвольте с Вами не согласиться. В озере много биотопов с растительностью, но они не часто попадают в кадр хотя бы из-за того, что вода там более мутная, чем в каменистых местах.
Вот примеры таких биотопов
К стати и коряжника в озере тоже хватает. Если надо то скину и фотки с корягами.
Танга на відміну від малавійців та центральноамереканських
цихлід має досить нейтральні стосунки з рослинами. Крім активно риючих риб, танга рослини не займає. Мушлевці, звісно повиривають всі посаджені в грунт рослини, але не завдатуть ніякої шкоди епіфітно ростучим папоротям чи анубіасам.
З моїх постережень. Танга як і напевно всі акваріумні риби поважають рослини збезпекових міркувань. В 400ці багато анубіасів іприобслуговуванні постерігаю, як риби в спокійному стані вільноплаваючи по всьомуакваріумі, пирнають в кущі анабіаса. Знаходження риби під листкомнадає їй впевненості в відносній захищеності.
До речі думаю, що працює й навпаки. Хижацькі інстинкти деяких риб, вимагають перевіряти чи не ховається смачний та поживний мальочок в рослинках. Тому, думаю, фронтози й нищать рослини пои нагоді.
Пісчаники, за моїми спостереженнями, для харчового просіювання грунту задовольняються прогалинками між рослинами. Щоправда в мене не було видів які будують велетенські кратери для нересту, а мої ксени та калохроми будували зовсім малопомітні, манюні ямки в піску.
Беззаперечно в умовах акваріуму риба та рослини цілком сумісні.
В умовах озера, більше значення мають численні шторми, які здатні руйнувпти поля роснин. З іншого боку, як ркйнкють, так і розповджують. Інща сррава, що в озері багато каміння тамало пісчаних підзамулячених ділянок мілководдя. Що не сприяєрозповсюджннню рослинних заростей.
ander67, Мы наверное друг друга не поняли. Вот несколько фоток, где тоже есть растительность но рыба на этих фотках пропадает, Всю внимание привлекает растение...a как мы знаем, то рыбы озера Танганьика красивы и интересны сами по себе.
Растительность на мелководье ...вопрос в том что у нас дефицит с танганийскими видами растений и требуемую жесткость выдерживают лишь отдельные виды, взятые с других биотопов, схожие внешне.
Прибрежная местность в основном каменистая, коряги (остатки деревьев)присутствуют в озере, только их процент ничтожно мал
по отношению к обьему воды и не влияет на хим состав...
есть растительность но рыба на этих фотках пропадает, Всю внимание привлекает растение
Я не пропагандирую держать тангу в разогнанном травнике ( хотя в 90-х хватало тем : " голландский аквариум и цихлиды танганьика " ), а просто говорю - растения имеют право быть в банке с тангой. Я думаю многие согласятся, что несколько зеленых островков заметно оживят каменистый пейзаж, и рыба вся на виду. От растений есть еще одна польза - помощь биофильтрации в снижении уровня нитратов и фосфатов. Пускай не совсем биотопно ( растения не с того региона ), но приятно для глаз.
Вот несколько примеров
[/QUOTE] и требуемую жесткость выдерживают лишь отдельные виды, взятые с других биотопов, схожие внешне.
[/QUOTE]
Абсолютна меншість може витримувати жорстку і лужну воду. Пов"язано це з низьким рівнем СО2 у такій воді, який зв"язується в солі карбонати. Тому у більшості рослин це інгібує фотосинтез, і ніяка яскравість освітлення в акві це не виправить. Лише деякі можуть засвоювати вуглець безпосередньо з карбонатів - в тому числі ендеміки Танганьїки. Рослини з мого посту вище за даними їх описів потенційно також могли б пристосуватись, але треба це перевіряти. В свій час для мене абсолютним сюрпризом була добра адаптація гігрофіли ангустіфолії до "Озерної" води.
[/QUOTE] Прибрежная местность в основном каменистая, коряги (остатки деревьев)присутствуют в озере, только их процент ничтожно мал
по отношению к обьему воды и не влияет на хим состав...[/QUOTE]
Коряги в акві з тангою можуть бути напевно тільки неодноразово прокип"ячені і довго вимочені (не тижні а роки), коли більшість органічних кислот вже вимита, ІМНО.
Коряги в акві з тангою можуть бути напевно тільки неодноразово прокип"ячені і довго вимочені (не тижні а роки), коли більшість органічних кислот вже вимита,
Полностью согласен, от себя хочу добавить, что присутствие кольчужных сомов в банке с корягой - обязательно. В озере конечно их нет, но и гниение древесины в том объеме воды не даст того эффекта, который может произойти в аквариуме при только начинающем разлагаться верхнем слое коряги. Да и заменители лорикарид в озере есть вот только в наши банки они не влезут
В мене Валіснерія прижилася, довго сиділа в 66 літрах з Сімілісами,потім поперла розростатися.Я її розсаджував 3-4 рази, але вона потребує спокою та заіленого грунту 4-5 см. При других умовах рости та розмножуватись не хоче.
Гидрилла довго сиділа .5 кущиків,потім вся пропала. Хотів би ще завести