Цитата:
Допис від Raivo
живут очень много рыб которые всю мякую растительность просто съест. .
|
Декілька особистих спостережень.
Танга на відміну від малавійців та центральноамереканських
цихлід має досить нейтральні стосунки з рослинами. Крім активно риючих риб, танга рослини не займає. Мушлевці, звісно повиривають всі посаджені в грунт рослини, але не завдатуть ніякої шкоди епіфітно ростучим папоротям чи анубіасам.
З моїх постережень. Танга як і напевно всі акваріумні риби поважають рослини збезпекових міркувань. В 400ці багато анубіасів іприобслуговуванні постерігаю, як риби в спокійному стані вільноплаваючи по всьомуакваріумі, пирнають в кущі анабіаса. Знаходження риби під листкомнадає їй впевненості в відносній захищеності.
До речі думаю, що працює й навпаки. Хижацькі інстинкти деяких риб, вимагають перевіряти чи не ховається смачний та поживний мальочок в рослинках. Тому, думаю, фронтози й нищать рослини пои нагоді.
Пісчаники, за моїми спостереженнями, для харчового просіювання грунту задовольняються прогалинками між рослинами. Щоправда в мене не було видів які будують велетенські кратери для нересту, а мої ксени та калохроми будували зовсім малопомітні, манюні ямки в піску.
Беззаперечно в умовах акваріуму риба та рослини цілком сумісні.
В умовах озера, більше значення мають численні шторми, які здатні руйнувпти поля роснин. З іншого боку, як ркйнкють, так і розповджують. Інща сррава, що в озері багато каміння тамало пісчаних підзамулячених ділянок мілководдя. Що не сприяєрозповсюджннню рослинних заростей.