Dmitry Karpenko, Вашу статтю читали мабудь всі моремани, її ніхто не спростовує, бо очевидно Ви маєте рацію.
Я відмовився використати Ваші збірки з наступних міркувань:
1. Мало uv-діодів, не весь потрібний діапазон (маю на увазі 390-460нм) перекритий повноцінно;
2. Абсолютно не зрозуміло для мене порівняно велика доля білих і кольорових діодів по відношенню до RB, B, UV. З практики використання збірки v3.0, діодиRB, B, UV горять на 100%, в той час всі інші на піку я включаю максимум на 25%, бо інакше атакують водорослі. Нааіщо мені платити за кольорові діоди, якщо вони мені не потрібні?
3. Нерівномірність променя по спектру. Хоча Ви заявляєте про те, що використання оптики знімає цю проблему, я з Вами не погоджуюся. В мене є обидві оптики для збірки v3.0, я відмовився від них, бо обидві мають мінуси.
4. Ціна. Мінімальний набір збірок для мого 700л. акваріума, який мене б влаштував - 16шт v3.0. Плюс драйвера і контролер, плюс блок живлення, в результаті сума є вищою, ніж якщо зробити свій власний варіант світильника з потрібною кількістю (на мою думку) uv, rb діодів спектру 390-460нм. Платити за теплі білі діоди, а тим більше за велику кількість непотрібних кольорових діодів, які будуть працювати на четверту частину потужності я не захотів