Інститут гігієни та медичної екології ім. О.М. Марзеєва:
http://www.redox.org.ua/investigations.html
Українські вчені визначили питну воду з максимальним потенціалом відновлення
У квітні 2009 року отримано результати першого в нашій країні експериментального дослідження питної води в контексті її здатності до відновлення організму людини, тобто її окислювально-відновлювальний потенціал (ОВП або, за міжнародним визначенням, RedOx).
Дослідження проводилося в лабораторії гігієни харчування Інституту гігієни та медичної екології ім. О.М. Марзєєва АМН України. Для експерименту були взяті зразки різних питних вод, які споживаються найбільше серед мешканців України: вода з централізованого водопостачання, дистильована вода, зразки різних столових питних вод, у тому числі вода з моршинського джерела, що на Прикарпатті.
ОВП характеризує ступінь окислення води. При цьому високий додатний потенціал свідчить про превалювання окисної форми, а від’ємний, навпаки, відновленої форми. Про це говорить той факт, що внутрішньому середовищу організму людини притаманна відновлена форма (-70мВ). Так, наприклад, ОВП крові становить (-70) – (-150)мВ, а слини (-50) – (+50)мВ. Тому метою дослідження було визначити воду з мінімальними показниками ОВП, що свідчило б про її оптимальну фізіологічну засвоюваність.
Як і передбачали вчені, відновлювальна здатність у різних типів питних вод варіювалася значно. Найвищий додатній показник ОВП виявився у дистильованої води (+363 мВ), що ще раз підтвердило неадекватність «пустої» води внутрішньому середовищу організму. Друге місце в рейтингу вод зі слабким потенціалом відновлення посіла водопровідна вода (+351 мВ). На думку вчених, постійне споживання таких вод може призвести до ослаблення антиоксидантної системи організму та порушення функцій життєво важливих органів.
Із досліджених питних вод, що розливаються у пляшки, водою з мінімальним ОВП виявилася вода з Моршинського джерела (+249,7 мВ), що свідчить про її максимальний потенціал відновлення. Для засвоєння такої води організм не буде витрачати енергетичні запаси. Навпаки, отримає умови для ефективного відновлення.
http://www.redox.org.ua/redox.html
Нескладна арифметика, або ОВП того, що п’ємо
Вода, чай, кава, сік, або в зворотному порядку. Власне, у кожного свій, перевірений часом асортимент напоїв. І так по кілька літрів на день. Із року в рік... Які властивості цих рідин? Що вони приховують? Які з них більш корисні? Які менш? У результаті наукових досліджень це вдалось з’ясувати, підрахувавши ОВП різних зразків води, чаю, кави, і навіть вина. В залежності від того, що п’ємо, ми або «споживаємо» енергію, або організм більше витрачає її на споживання та засвоєння. Якщо рідина, що потрапляє в організм, має ОВП, близький за значенням до ОВП внутрішнього середовища організму (-70 мВ), то життєва енергія організму не витрачається на корекцію активності електронів рідини. Вона одразу ж засвоюється, оскільки є сумісною за цим параметром. Тож дивимось табличку і робимо власні висновки. Цікаво, що навіть у напоїв однакового типу відновлювальний потенціал істотно відрізняється, і чим менше значення ОВП, тим краще для людини.
Вода природна в місцях проживання довогожителів /-30/ - /+70/
Вода з колодязя, джерела /+200/ - /+320/
Вода водопровідна /+220/ - /+380/
Вода бутильована /+210/ - /+400/
Вода дистильована /+300/ - /+450/
•Свіжий сік з моркви, апельсину, полуниці /-75/ - /+70/
•Свіжий сік з овочів /+50/ - /+100/
Сік упакований /+350/
Чорний чай /+220/
Червоне вино /+200/+250/
Молоко (сире) /+150/
•виділені рідини з оптимальним ОВП (найбільш наближеним до значення ОВП внутрішнього середовища людини).