Цитата:
Допис від BlackAlex
народ - кто какие настройки Рн ставил в аквакомпе? поставил вкл 7 выклю 6... ниже 6 выключает подачу СО2, но до 7 дело не доходит.... Какие пороги ставить?
|
Ну в першу чергу залежить від того який рівень жорсткості води, якщо жорстка, то і рН=7 може бути занадто кисла вода. А якщо дуже м*яка, то і 6 може бути занадто лужна. Треба дивитись по таблиці рівнів СО2, і шукати свій оптимум.
А пороги спрацювання це особисте діло кожного, якщо хочете підтримувати рН у вузьких межах 6-6,1, то включате при рН=6,1 і виключайте при рН=6. Якщо ж хочете, щоб рН мінялось в межах 6-7, то включайте при рН=7, а виключайте при рН=6.
До 7 у вас не доходить тому, що цей процес може тривати певний час, до кількох діб іноді, залежить від кількості голодних рослин і кількості світла, від температури, від тиску, від вологості в кімнаті, від аерації.
Залиште акваріум без подачі СО2, і якщо у вас не чистий осмос, а хоча б кілька градусів жорсткості є, то дойде до 7 і перевалить за цю цифру, так як рослини виїдять СО2 або він сам по собі вивітриться і вода стане лужною.
Я зараз взагалі відмовився від використання рН-електрода, він є, показує якусь там біліберду, але подача іде незалежно від його показів. Надоїло його щотижня калібрувати, параметри пливуть щодня. Зараз він взагалі показує 8.80-9.25, а реально капельні тести показуєть 6,8-7,2. Калібрувальні рідини самі по собі міняють свій рН від того, що з електродом туди постійно попадає хоч капля води, а вода має у собі розчинені речовини, які і отруюють калібровочну рідину. Після кількох калібрувань в мене там взагалі утворився осад. Так що показам рН-електрода я не вірю і всім вам не раджу

Можливо якби був якийсь хороший електрод, і хороші калібровочні рідини, які тримають свій рН стабільно, то тоді можна було б говорити про якусь точність.