живут очень много рыб которые всю мякую растительность просто съест. .
Декілька особистих спостережень.
Танга на відміну від малавійців та центральноамереканських
цихлід має досить нейтральні стосунки з рослинами. Крім активно риючих риб, танга рослини не займає. Мушлевці, звісно повиривають всі посаджені в грунт рослини, але не завдатуть ніякої шкоди епіфітно ростучим папоротям чи анубіасам.
З моїх постережень. Танга як і напевно всі акваріумні риби поважають рослини збезпекових міркувань. В 400ці багато анубіасів іприобслуговуванні постерігаю, як риби в спокійному стані вільноплаваючи по всьомуакваріумі, пирнають в кущі анабіаса. Знаходження риби під листкомнадає їй впевненості в відносній захищеності.
До речі думаю, що працює й навпаки. Хижацькі інстинкти деяких риб, вимагають перевіряти чи не ховається смачний та поживний мальочок в рослинках. Тому, думаю, фронтози й нищать рослини пои нагоді.
Пісчаники, за моїми спостереженнями, для харчового просіювання грунту задовольняються прогалинками між рослинами. Щоправда в мене не було видів які будують велетенські кратери для нересту, а мої ксени та калохроми будували зовсім малопомітні, манюні ямки в піску.
Беззаперечно в умовах акваріуму риба та рослини цілком сумісні.
В умовах озера, більше значення мають численні шторми, які здатні руйнувпти поля роснин. З іншого боку, як ркйнкють, так і розповджують. Інща сррава, що в озері багато каміння тамало пісчаних підзамулячених ділянок мілководдя. Що не сприяєрозповсюджннню рослинних заростей.
В мене Валіснерія прижилася, довго сиділа в 66 літрах з Сімілісами,потім поперла розростатися.Я її розсаджував 3-4 рази, але вона потребує спокою та заіленого грунту 4-5 см. При других умовах рости та розмножуватись не хоче.
Гидрилла довго сиділа .5 кущиків,потім вся пропала. Хотів би ще завести
Анубіаси в танганійському цихліднику.
Хто сказав, що не сумісне? Мовляв рослинам фігово або рибі. Повільно зростаючі анубіаси з тангою - саме те. Рибам є додаткова схованка, риба почуває себе захищеною згори від птахів, підтягуються поволі нітрати рослинами. Рослини теж квітнуть та пахнуть. Сімбіоз та гармонія співіснування. Не біотопно, якщо до букви, але чому ж ні?
Танганійський акваріум з камінням ,корчами та рослинами (окрім знаного креативщика Олівера Нотта) вперше я побачив, як працю знаного дизайнера Олексія Киргизова. Дуже сподобалось. Оффтоп
дещо правда підпортило враження поеднання танги змалавійцями, але то побажання замовника, як я зрозумів
Тому я власне спокійно відношусь до використання не тільки каміння в оформленні тангваріуму. А анубіаси, каміння і Танга - майже класика. Хоча здебільшого не біотопно.
Але хіба ж не дивовижно виглядає?
Світлина від Oliver Knott.