Придбала його одного, дорослого, вже без пари. Багато хто каже, що цей вид спокійно живе з шустрими рибками, креветками і міцними рослинами, тому я спочатку планувала тримати його в загальній 180л акві.
Поки та аква не була готова - посадила його в тимчасовий карантинник і в перший же день знайшла в акві насмерть порізаного водорослеїда, а з часом зникли і 2 даніо - єдині його сусіди. Тому було прийняте рішення, що жити в мене він буде окремо.
Але ампулярій чомусь не чіпає. Напевно тому, що вони не "мельтішать" перед очима. Бо був випадок, що градусник відчіпився від стінки і його течією носило по акві (у вертикальному положенні) - рак, з піднятими і готовими до бою клешнями, старанно переслідував той градусник))
Також кажуть, що цьому виду не властиво вилазити на сушу без крайньої потреби і що вони рідко тікають. В мене ж стоїть коряга, кінчик якої трохи стерчить над поверхнею води і рак доволі часто там сидить, виставивши голову і пів "тулуба". І ще не раз помічала, як той хитрюган намагається втікнути по проводам від фільтра. Так що без акваріумної кришки я б не обійшлась.
Можливо йому бракує кисню, чи не подобається вода. Але фільтр, як мені здається, доволі сильно аєрує (аж градусник зносить), і воду я підмінюю завжди вчасно і тільки відстоянною 4-5 днів.
В загальному можу сказати, що поведінка мого бійця відізняється від того, що я читала в статтях.
Едине, чому я дійсно здивувалась - те, що він дійсно майже не ховається в акві. Я як би читала про це, але перше не повірила, бо до того мала досвід з мраморним раком - то його заставиш бути на виду тільки забравши всі укриття.
А цей мандаринчик дійсно, як каже мій чоловік- "борзий".