Вибачте якщо офтоплю в чужій темі, але ще хотів би подискутувати про пісок
1)
відповідність дрібного піску природнім потребам риби:
..от не факт.. повірте, геть не впертості чи тупого бажання настояти на своєму.. ну не впевнений я що навіть дрібним лампрологам так хочеться того дрібного піску.. в мене все літо спеціозуси сиділи в акві з фракцією 1-2 мм і глухо не нерестились (просто жарко було літом, t води напевно була не комфортною), а зараз пересадив (думаю всім знайома проблема нехватки місця для своїх риб)) в акв з 3-4, навіть деякі камінці до 5 мм і за пару днів пронерестились горобці))) і ракушку правильно встановили/закопали без проблем. Я звичайно розумію що причина нересту геть не в зміні фракції піску (одна з ціквих моїх догадок: в попередньому акві був тільки пісок, а в цьому по задній стінці камені в вигляді скал, яке значення має не уявляю, може затишніше стало чи що..)
..тому не впевнений у необхідності дрібного піску для комфорту рибі
2)
естатика акви і фото
"на цвет и вкус.." сперечатися даремно і нерозумна це справа

хоча
Володимир Романович твоє перше фото подане вище, мені подобається не менше ніж друге)))
3)
специфічні потреби деяких видів
Цитата:
Допис від barvinok62
у меня например энантиопусы не только "сооружали" кратеры но и периодически-постоянно) просеивали песок сквозь жабры.
|
тут без питань, 100% правда ваша ))
4)
мальок на фоні крупнозернистого грунту губиться: (+) дрібному піску
5) ще таке:
технічні особливості експлуатації акви
звичайно я в курсі що при правильній фільтрації сифонити грунт взагалі немає потреби.. але, в житті, на практиці невже ніхто ніколи не сифонить?

простіше імхо з грунтом покрупнішим..
p.s. а взагалі тема ця не про пісок. І вона вчора зробила мій вечір

, от сидів годину перечитував. Цікаві у вас раніше велись обговорення, справді є на що рівнятись тим зто в тангу тільки тепер приходить!