Цитата:
Допис від Эглантина
Я зрозуміла би, що ви їх помістили хоча б в 100 л, але 30 це взагалі ні про що.
І одна справа вже виведна у неволі риба, а інша дикуни. Я не питаю про демагогію а як же їх десь там виловлюють, але ви могли б розуміти, що нашій дикій рибі краще у брудному, але рідному озері, аніж у маленькому акваріумі.
А що їм залишається робити, як не гратися. Тим паче у дикої риби імунітет може не витримати перепадів води і тп і захворіти вони можут швидше.
|
Спробую відповісти макисмально детально, оскільки ви озвучили найчастіші і найпопулярніші випади в мій бік.
Почну з гірчаків. Ця рибка швидко і серйозно реагує на зміни в умовах проживання. Так у мене щоразу після прибирання вони тьмяніли, бокова смужка у самців ставала практично невидимою, всі гірчаки своєю зграйкою збивалися докупи і сиділи майже нерухомо біля дна в одному з куточків. Це могло тривати декілька годин, доки умови не поверталися до норми.
Якщо гірчакам не забезпечити природних умов для проживання, гратися вони не будуть.
Щодо імунітету і хвороб я згоден. У мене за рік із Гуральні було вже 4 хворі риби; проблема з окунями детально описана в темі "Біотоп вінницького озера Гуральня", а зараз лікую пару вівсянок.
Об'єм і умови утримання.
Акваріумістика є в принципі заняттям аморальним, оскільки всі ми утримуєм у неволі бідних рибок.
Я мучу дикунів? Так, мучу. При цьому мої дикуни живуть у добре облаштованому, світлому, просторому акваріумі, регулярно і сито харчуються, мають сусідів, які не створюють їм загрози для життя. У них рідні рослини і ґрунт, половина об'єму води, яку підмінюю, привозиться мною з їх рідного озера.
Думаєте, трофеусам із Танганьїки чи альтумам із Ріу-Негру живеться краще? Навіть якщо вони в другому чи п'ятому поколінні акваріумні? Правильно, вони виживають; ми не можемо просто набрати з лісового струмка чорну воду для елементарних парахейродонів (неонів) і не можемо її зробити, оскільки чорна вода - це не просто темний колір і низький рівень pH, це ще купа різних органічних і неорганічних сполук і маса специфічних бактерій. А відвар дуба з кетапангом як і ортофосфорна кислота - це так, для нашої совісті відмазка.
І про об'єм.
34 літри замало для вівсянок і гірчаків?!
Окай, давайте порахуємо. При довжині дорослої вівсянки 6 см, самця гірчака 5-5,5 см, самки - 4-4,5 у сумі конкурсний акваріум може дійсно здатися перенаселеним. Але. Ці 2 види риб були обрані для того, щоб зайняти той об'єм максимально ефективно. Перші плавають біля поверхні, опускаючись до дна в процесі годування, другі розміщуються в середній і нижній частині, майже не підіймаючись до поверхні.
Далі. Акваріум (склянку) я розраховував із формули Ансела Адамса для панорамного сприйняття пейзажів. При довжині 62 см він має висоту 25. Риби, як відомо, плавають горизонтально, вертикально переміщуючись у разі необхідності. У гірчака при його 5,5 см було 60 см довжини і 22 см ширини акваріума щоб вільно плавати. Для компактної зграйки є де і розігнатись, і пошуміти; це як баскетбольне поле для нас. Акваріумні астронотуси з дискусами про таке тільки мріють.