На головну сторінку Аквафорум
На головну сторінку

Назад   Аквафорум - форум акваріумістів та тераріумістів > Акваріум та обладнання > Аквариум
Аукцион Реєстрація ЧаПи Учасники Календар Нинішні дописи

Примітки

Аквариум "Колбы", обсуждение аквариумов, полностью укомплектованных оборудованием, тумбы, материал для изготовления....

Зачинена тема

Параметри теми Параметри перегляду
Старий 11.01.2019, 11:25  
Гуральня 3. Загарбники у вербах і розчарування

Живу я тут

Звідки Ви: Вінниця
Дописи: 517

сказав Дякую: 408
сказали Дякую 1.795 раз(и) в 377 повідомленні
Aleron Aleron поза форумом 11.01.2019, 11:25
Рейтинг: ()

Я вже третій рік беру участь у Конкурсі біотопів вітчизняних водойм (і вдруге/традиційно займаю в суддів останнє місце )
Цього року я не сперечався з організаторами і суддями щодо свого результату, і цьому є причина.
Але всьому свій час, а ми починаємо.
dvvd (01.02.2019), vento (13.01.2019), Волина (23.01.2019)
Старий 09.02.2019, 17:59   #16
Живу я тут

Відповідь: Гуральня 3. Загарбники у вербах і розчарування ===www.aquaforum.ua===

VII

Підсумки.

зважаючи на "надпопулярність" цієї теми, бажання її продовжувати не маю; це останній інформаційний пост.

Чому останнє місце? Ось моя версія.

1. Технічні проблеми
- об'єм акваріума/ 45,2 л. це НЕ МАЛО. При правильному підборі живності можна використовувати і значно менші об'єми, як ось:
https://showcase.aquatic-gardeners.o...8/show636.html
або ось (зверніть увагу ще й на автора роботи)
https://showcase.aquatic-gardeners.o...3/show285.html
- стан акваріума. він старий і зношений, на передній стінці серйозні царапини, які псують вигляд, особливо на відео. брудні кути, з яких неможливо зняти водоростевий наліт. Усе це моя проблема
- розмита риба на фото. цього разу я не використовував додаткового обладнання для зйомки роботи. Світло "природнє", постійне і максимально точно передає звичайний вигляд акваріума. А фізичний стан риб можна було роздивитися на відео та фото деталей
- нашвидкоруч зібраний і незрілий біотоп. Так, і це добре видно

2. Біотопність (25 балів із 40)
Тут мені судді традиційно знижують бали. Я на них уже й не ображаюсь, і навіть і не збираюся піднімати питання щодо компетентності деяких із них.
- усі матеріали, живність і частину води традиційно брав із місцевих водойм: субстрат і гранітний камінь - із Південного Бугу нижче Сабарівського кар'єру, живу вербу - із озера Соцького, що біля Гуральні, рослини - з Гуральні (звідти ж окунь) і Південного Бугу, решта риби - зі ставка під Вінницею. І всі ці види і матеріали в нашій природі успішно співіснують разом. Якщо судді цього не знають - чого ж вони судять?.. Щодо мушлі беззубки - вона пуста, її принесло течією/людьми/птахами/і інші варіанти, в переліку видів цього молюску немає.
Подивитися в чесні очі суддів і дізнатися справжні причини не можу, тому залишаю за собою право об'єктивно на них ображатись.

И судье №6 Алексей Малышев предлагаю индивидуальные бесплатные уроки по нашим биотопам, чтобы вы не осрамились в следующий раз, оценивая конкурсные работы.

3. Живучість (22,5 із 30)
внутрішній фільтр + потужна біофільтрація верби + живі рослини, яким такий об'єм є комфортним + гірчаки і вівсянки, яких за розрахунками можна було спокійно додати ще кілька штук + дорослий окунь + молюски, які боряться з водоростями і контролюють надмірне розростання вищих рослин. Самодостатня система.
- дотепер для мене єдиною причиною зниження балів є наявність у цьому об'ємі окуня (вони ж відповідно до суддівських стереотипів мають до 1,5-2 кг), але цей був узятий із озера, де вони виростають аж до 10-12 см. Інших причин не бачу

4. Художнє оформлення (10 із 20)
тут мої проблеми на 101 %
- поцарапаний акваріум зі страшними кутами, які вбивають увесь об'єм і простір
- не заховані зрізи на гілках
- не супер естетичний субстрат
- корені верби більше схожі на мочалку
- далеко не всі рослини в ідеальному стані. Але тут я парирую - ставковики ні в природі, ні в акві не дозволять рослинам виглядати як у каталозі. та й у природі все виглядає більше як у моєму акваріумі.
- ряска трироздільна під водою. фільтр загнав її між коріння верби, перед зйомкою я, крутячи тим корінням, пропустив ряску.
- об'єкти хардскейпу розміщені не за правилом золотого перетину. у мене у відповідь на це тільки матюки, звиняйте.
- "чистий" біотоп, без бруду і водоростей. але в минулі роки за них бали якраз і знижували.
- корінь у правому верхньому кутку виглядає не надто естетично, хоч і природно...

5. Креативність (6,6 із 10)
значним чином переплітається з художнім оформленням і не всі судді (та й конкурсанти теж) чітко усвідомлюють різницю між цими пунктами
-
Цитата:
Допис від Mykhaylo Переглянути допис
Не вистачило закуски до пива
, друже, боюсь, ви праві
- світлий біотоп. але це проблема не моя, вона лежить виключно у площині стереотипного мислення суддів.
- усі проблеми, перераховані в пункті "Художнє оформлення"
- стереотипність моїх мислення і подачі. так, тут ви праві теж. я загрався в оптимістично сонячні біотопи, що вкупі із "зубом" на мене і зіграло
- цього року на конкурс відправлю lobster soup, і нехай тільки мені не дадуть за нього перемогу!
Якщо серйозно, мій друг і спонсор, який минулого року допоміг із живністю, в квітні передасть трохи раків, які маю намір протримати впродовж року.

З усього вищенаписаного можна зробити висновок, що шансів на перемогу в мене не було.
Але перемога мені й не потрібна. Мені потрібні були, в першу чергу, досвід і підтримка своєю участю нашого конкурсу (крім конкурсної роботи я ще єдиний, хто створює і веде тут теми, популяризуючи як конкурс, так і біотопний напрям загалом).

З іншого боку, просто вбиває пасивність форумлян у розвитку акваріумістики наших рідних біотопів. Амазонка - це круто, цихліди - це супер, Танга - це взагалі космос, але наші окуні в грамотно організованому акваріумі - цікавіші за них усіх.
Тому, хоч це і важко, але я прийняв рішення зменшити свою активність тут до участі в конкурсах і приватних переписок, надалі з усіх питань і пропозицій пишіть мені в приват і підписуйтесь на мою сторінку тут (надалі все цікаве буде саме на ній):
https://www.facebook.com/ukrainianbiotoper/

Всі питання, матюки і пропозиції до цієї теми пишіть тут і зараз, через тиждень я її закрию.

Aleron поза форумом  
Ці 3 користувач(ів) сказали Дякую Aleron за це повідомлення:
dvvd (21.02.2019), Mykhaylo (10.02.2019), Nem0 (11.02.2019)
Старий 10.02.2019, 16:16   #17
Живу я тут

Звідки Ви: Киев
Дописи: 10.118
сказав Дякую: 11.373
сказали Дякую 9.053 раз(и) в 4.067 повідомленні
Відповідь: Гуральня 3. Загарбники у вербах і розчарування ===www.aquaforum.ua===

Якби "креативність" змінили б на більш зрозуміле "оригінальність", то непорозумінь було б менше.

Ну і все ж в таких конкурсах якісне фото - чи не найголовніший фактор, тому "відмазки", що ліньки було використовувати спалахи (додаткове світло), "шикувати" рибу розуміючи. що саме цього і очікують судді - свідомо наражати себе на заниження балів.

І таки да, люди, які звикли рибалити на водосховищах, не вірять що в маленьких водоймах, навіть з сильною течією той же окунь рідко виростає до 300 гр - його або з'їдять раніше, або йому просто немає на чому нагуляти вагу, бо кожна здобич вимагає чималої втрати енергії. Те ж саме стосується плотви, краснопірки (яка на водосховишах і в 1.5 кг не рідкість, а в річці у нас 150гр це вже монстр).

Але особисто мені все одно акваріум сподобався значно більше багатьох інших біотопно-депресивних

Mykhaylo поза форумом  
Ці 3 користувач(ів) сказали Дякую Mykhaylo за це повідомлення:
Aleron (11.02.2019), dvvd (21.02.2019), РомаУж (14.02.2019)
Старий 18.02.2019, 23:00   #18
Живу я тут

Цитата:
Допис від Mykhaylo Переглянути допис
Ну і все ж в таких конкурсах якісне фото - чи не найголовніший фактор, тому "відмазки", що ліньки було використовувати спалахи (додаткове світло), "шикувати" рибу розуміючи. що саме цього і очікують судді - свідомо наражати себе на заниження балів.
я це повністю усвідомлював, іще готуючись до першого конкурсу.
і свідомо обрав для себе природність.

Будучи фотографом, я володію необхідними знаннями, маю досвід і купу корисної техніки, що вкупі із доступом до акви 24/7 могло б дати зовсім іншу за естетикою картинку, ніж та, яку ви всі бачили.

Проте тут є 2 моменти, які для мене важливіші за перемогу.
1. нечесна перевага над іншими конкурсантами (згадайте хоча б роботу Вячеслав69 у 2016 р., коли прекрасно реалізована ідея була вбита фотографією з мильнички і не могла конкурувати з професійними фото переможців, що були зроблені в мобільній студії)
2. невідповідність картинки, представленої суддям і глядачам, із реальним виглядом акваріума. І це, насправді, серйозна загальна проблема.
Коли фотограф виставляє 3-4 спалахи, рефлектори, затінювачі, щоб вигідніше показати виграшні елементи роботи і приховати проблеми - це є звичайнісіньким обманом. який прекрасно допомагає перемагати в самих різних конкурсах.

Шикування риби я взагалі не розумію і категорично проти нього в біотопних роботах. у дизайнерських конкурсах автори можуть робити що завгодно, хоч сунути хвоста одної риби в рот іншої, їм то заохочують, але їх роботи від природи не мають нічого. Проте заставляти окуня ставати в один ряд із вівсянкою чи знижувати бали, якщо цього не було зроблено - просто маразм.

Aleron поза форумом  
cказали "Дякую" Aleron за цей допис:
dvvd (21.02.2019)

Share/Bookmark

Зачинена тема

Мітки
ukrainian biotope, vinnytsia, біотоп, Гуральня, конкурс біотопів

Тут присутні: 1 (учасників - 0 , гостей - 1)

Ваші права у розділі
Ви не можете створювати теми
Ви не можете писати дописи
Ви не можете долучати файли
Ви не можете редагувати дописи

BB-код є Увімк.
Усмішки Увімк.
[IMG] код Увімк.
HTML код Вимк.

Швидкий перехід

Часовий пояс GMT +3. Поточний час: 18:43.

vBulletin 3.8.7 ; Copyright © 2000-2025 Jelsoft Enterprises Limited
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2010
(с)Бешлега Олександр Анатолійович, 2002-2025. Використання матеріалів сайту без посилання на джерело заборонено.
Дякуємо за ліцензійну версію форума компанію Барбус, представника торгової марки Sera в Україні.

AQA.ru  - все об аквариумах

no new posts