VII
Підсумки.
зважаючи на "надпопулярність" цієї теми, бажання її продовжувати не маю; це останній інформаційний пост.
Чому останнє місце? Ось моя версія.
1. Технічні проблеми
- об'єм акваріума/ 45,2 л. це НЕ МАЛО. При правильному підборі живності можна використовувати і значно менші об'єми, як ось:
https://showcase.aquatic-gardeners.o...8/show636.html
або ось (зверніть увагу ще й на автора роботи)
https://showcase.aquatic-gardeners.o...3/show285.html
- стан акваріума. він старий і зношений, на передній стінці серйозні царапини, які псують вигляд, особливо на відео. брудні кути, з яких неможливо зняти водоростевий наліт. Усе це моя проблема
- розмита риба на фото. цього разу я не використовував додаткового обладнання для зйомки роботи. Світло "природнє", постійне і максимально точно передає звичайний вигляд акваріума. А фізичний стан риб можна було роздивитися на відео та фото деталей
- нашвидкоруч зібраний і незрілий біотоп. Так, і це добре видно
2. Біотопність (25 балів із 40)
Тут мені судді традиційно знижують бали. Я на них уже й не ображаюсь, і навіть і не збираюся піднімати питання щодо компетентності деяких із них.
- усі матеріали, живність і частину води традиційно брав із місцевих водойм: субстрат і гранітний камінь - із Південного Бугу нижче Сабарівського кар'єру, живу вербу - із озера Соцького, що біля Гуральні, рослини - з Гуральні (звідти ж окунь) і Південного Бугу, решта риби - зі ставка під Вінницею. І всі ці види і матеріали в нашій природі успішно співіснують разом. Якщо судді цього не знають - чого ж вони судять?.. Щодо мушлі беззубки - вона пуста, її принесло течією/людьми/птахами/і інші варіанти, в переліку видів цього молюску немає.
Подивитися в чесні очі суддів і дізнатися справжні причини не можу, тому залишаю за собою право об'єктивно на них ображатись.
И судье №6 Алексей Малышев предлагаю индивидуальные бесплатные уроки по нашим биотопам, чтобы вы не осрамились в следующий раз, оценивая конкурсные работы.
3. Живучість (22,5 із 30)
внутрішній фільтр + потужна біофільтрація верби + живі рослини, яким такий об'єм є комфортним + гірчаки і вівсянки, яких за розрахунками можна було спокійно додати ще кілька штук + дорослий окунь + молюски, які боряться з водоростями і контролюють надмірне розростання вищих рослин. Самодостатня система.
- дотепер для мене єдиною причиною зниження балів є наявність у цьому об'ємі окуня (вони ж відповідно до суддівських стереотипів мають до 1,5-2 кг), але цей був узятий із озера, де вони виростають аж до 10-12 см. Інших причин не бачу
4. Художнє оформлення (10 із 20)
тут мої проблеми на 101 %
- поцарапаний акваріум зі страшними кутами, які вбивають увесь об'єм і простір
- не заховані зрізи на гілках
- не супер естетичний субстрат
- корені верби більше схожі на мочалку
- далеко не всі рослини в ідеальному стані. Але тут я парирую - ставковики ні в природі, ні в акві не дозволять рослинам виглядати як у каталозі. та й у природі все виглядає більше як у моєму акваріумі.
- ряска трироздільна під водою. фільтр загнав її між коріння верби, перед зйомкою я, крутячи тим корінням, пропустив ряску.
- об'єкти хардскейпу розміщені не за правилом золотого перетину. у мене у відповідь на це тільки матюки, звиняйте.
- "чистий" біотоп, без бруду і водоростей. але в минулі роки за них бали якраз і знижували.
- корінь у правому верхньому кутку виглядає не надто естетично, хоч і природно...
5. Креативність (6,6 із 10)
значним чином переплітається з художнім оформленням і не всі судді (та й конкурсанти теж) чітко усвідомлюють різницю між цими пунктами
-
Цитата:
Сообщение от Mykhaylo
Не вистачило закуски до пива
|
, друже, боюсь, ви праві
- світлий біотоп. але це проблема не моя, вона лежить виключно у площині стереотипного мислення суддів.
- усі проблеми, перераховані в пункті "Художнє оформлення"
- стереотипність моїх мислення і подачі. так, тут ви праві теж. я загрався в оптимістично сонячні біотопи, що вкупі із "зубом" на мене і зіграло
- цього року на конкурс відправлю lobster soup, і нехай тільки мені не дадуть за нього перемогу!
Якщо серйозно, мій друг і спонсор, який минулого року допоміг із живністю, в квітні передасть трохи раків, які маю намір протримати впродовж року.
З усього вищенаписаного можна зробити висновок, що шансів на перемогу в мене не було.
Але перемога мені й не потрібна. Мені потрібні були, в першу чергу, досвід і підтримка своєю участю нашого конкурсу (крім конкурсної роботи я ще єдиний, хто створює і веде тут теми, популяризуючи як конкурс, так і біотопний напрям загалом).
З іншого боку, просто вбиває пасивність форумлян у розвитку акваріумістики наших рідних біотопів. Амазонка - це круто, цихліди - це супер, Танга - це взагалі космос, але наші окуні в грамотно організованому акваріумі - цікавіші за них усіх.
Тому, хоч це і важко, але я прийняв рішення зменшити свою активність тут до участі в конкурсах і приватних переписок, надалі з усіх питань і пропозицій пишіть мені в приват і підписуйтесь на мою сторінку тут (надалі все цікаве буде саме на ній):
https://www.facebook.com/ukrainianbiotoper/
Всі питання, матюки і пропозиції до цієї теми пишіть тут і зараз, через тиждень я її закрию.