Мхи то така зараза що проростає скрізь де не чекаєш
Мхи справді розлітаються скрізь, особливо після стрижки. Проростають і потім їх прибрати, наприклад з почвокровки ще та задача. Але не всі. Мені особисто подобається мох бодок (це порівняно складний і повільний мох який довго утримує форму, не потребує стрижки).
У вас буде повільний-низькотехнологічний акваріум, не думаю що у вас мхи будуть прям колоситись і потребуватимуть стрижки і розлітатись по всій акві. Ви правильно почали з яванського моху, він простий, цікавий. І головне ви наберетесь досвіду і зрозумієте що вам підходить а що ні.
Как видно из советов выше - не совсем верный выбор я сделал. Думал из яванского мастерить крону дерева, т.к. в статьях его описывают как мох придающий "некую старину", а оказалось, что лучше рождественский для этих целей. Хотя по тем же картинкам выглядит рождественский как елка...
Также мне подсказывали, что для аквы одного мха мало будет, поэтому еще и длиностебельку какую то буду цеплять возле фильтра. Так что одного яванского уж точно мало, нацелен на 8-10 видов.