Отже, пропоную абсолютно "бомбезну" , хоча і досить вже давню (за 2007 рік) статтю, на яку натрапив, шукаючи інфо по Lamprologus speciosus, і до якої лише нещодавно дійшли руки прочитати. Стаття англійською, але я спробував зрозуміло для усіх перекласти її резюме, яке пропоную до Вашої уваги і долучаю також основні рисунки, бо повний текст pdf чомусь не грузиться. Всю перекласти, соррі, нереально. Тому даю адресу, де усю статтю можна побачити у вільному доступі з якісними малюнками і скачати pdf:
http://bmcevolbiol.biomedcentral.com.../1471-2148-7-7
Reticulate phylogeny of gastropod-shell-breeding cichlids from Lake Tanganyika – the result of repeated introgressive hybridization
Stephan Koblmüller1, Nina Duftner2, Kristina M Sefc1, Mitsuto Aibara3,
Martina Stipacek1, Michel Blanc1, Bernd Egger1 and Christian Sturmbauer*1
BMC Evolutionary Biology 2007, 7:7 doi:10.1186/1471-2148-7-7
Ретикулярна філогенія цихлід-мушлівців (ракушкових) з озера Танганьїка - результат повторювальної інтрогресивної гібридизації
(Мій додаток: «Reticulate» означає netlike, - тобто сіткоподібний, мережаний, непрямолінійний, перехресний. «Філогенія» - тут дослідження характеру спорідненості чи спільності походження окремих видів)
Резюме
Передумови: Триба Lamprologini є основною лінією цихлід озера Танганьїка, що розмножуються на певних субстратах.
(Мій додаток: Три́ба (лат. tribus) — це таксономічна категорія, що займає проміжне положення між підродиною і родом)
Серед кількох різних стратегій історії життя, знайдених в Lamprologini, пристосування жити і розмножуватися в пустих раковинах черевоногих молюсків гастроподів (shell-breeding), ймовірно, є найбільш своєрідним.
Хоча shell-breeding виникало кілька разів в еволюційній історії історії лампрологусових, усі обов'язкові і більшість факультативних мушлівців (shell-breеders) належать до так званої "закостенілої групи" ("ossified group"), монофілетичного лінії в межах цихлід триби Lamprologini.
(Мій додаток: Монофілетичні – такі, що мають єдиного спільного предка)
Так як їх особливий стиль життя дає можливість цим видам жити і розмножуватися дуже близько один від одного, ми припустили, що ці цихліди можуть бути особливо схильними до випадкової гібридизації, і що генетична інтрогресія могла вплинути на еволюційну історію цієї лінії цихлід.
(Мій додаток: «інтрогресія» – це внесення генетичного матеріалу від одного окремого виду до іншого)
Результати:
Наш аналіз виявив розбіжності між філогенетичними гіпотезами на основі даних мітохондріальної та ядерної ДНК. У той час як «ядерна» філогенія узгоджувалась з морфологічними, поведінковими і екологічними характеристиками, декілька видів - як правило, вузькоспеціалізовані мушлівці (shell-breеders) розміщувались на контрадикційних позиціях мітохондріальної філогенії.
Така «неузгоджена» філогенія чітко вказує на повторні випадки інтрогресивної гібридизації між декількома віддалено-спорідненими видами-мушлівцями, що призвело до сіткоподібного характеру філогенії цієї групи цихлід. Довгі внутрішні гілки та високий рівень статистичної підтримки (high bootstrap support) для багатьох внутрішніх вузлів мітохондріального філогенетичного дерева свідчать проти значного ефекту древнього неповного лінійного сортування (ancient incomplete lineage sorting) на відповідну філогенетичну реконструкцію.
Більш того, ми наводимо морфологічні і генетичні (дані мтДНК і мікросателітів)
докази гібридизації у процесі (ongoing hybridization)
серед віддалено-споріднених мушлівців. У цих випадках
територіальні самці імовірного батьківського виду є занадто великими, щоб протиснутись всередину мушлі їхніх партнерок, і, таким чином, вони повинні виділяти свою сперму над входом до мушлі для запліднення ікри. При розповсюдженні сперми водними потоками і під впливом хвиль, транс-видове запліднення кладок ікри в сусідніх мушлях виглядає неминучими, коли постзиготична ізоляція є неповною.
(Мій додаток: неповна «постзиготична ізоляція» означає, що різні види лампрологів не є достатньо генетично віддаленими, щоб на них діяв цілий ряд генетичних обмежень, що унеможливлюють появу фертильних гібридів)
Висновок: На основі безпосереднього спостереження природних гібридів ми приходимо до висновку, що гібридизація між віддалено-спорідненими видами цихлід-мушлівців озера Танганьїка неминуче випливає з їх екологічної спеціалізації.
Мій додаток: дивіться Figure1, комунальна шведська сім"я.
Більш того, встановлена невідповідність між мультилокусними філогененіями на основі послідовностей мітохондріальних та ядерних (геномних) ДНК, передбачає, що повторювані події гібридизації серед досить генетично-віддалених таксонів позначилися на диверсифікації цієї групи цихлід та спричинили ретикулярний (сітчастий) характер їх спорідненості (філогенії).
Fin
Я виділив кольором найбільш важливі місця.
Зверніть увагу на рисунки 4 і 5 (там з картинки і стрілок все зрозуміло без перекладу). За даними авторів, наприклад, Lamprologus speciosus є нащадком безпосерднього гібрида Neolamprologus brevis з Neolamprologus wauthioni !!! А в останнія вид "вніс свій вклад" Lamprologus callipterus. Абсолютна неперебірливість виходить у статевих контактах у них, однако

У статті описують події гібридизації, які мали місце мільйони і сотні тисяч років тому, але не тільки (див. нижче).
Тепер зрозуміло, чому так-званий "чорний оцелатус" Lamprologus speciosus так суттєво відрізняється за поведінкою від справжнього оцелатуса, - це все від прадіда бревіса...Ніколи б не подумав...
А на рис. 5 автори взагалі наводять дані генетики по природних гібридах, виловлених в озері. Пишуть: "В межах невеликої площі, що містила кілька гнізд Lampriologus callipterus у південному районі озера Танганьїка (Близько Wonzye, Замбія), ми зібрали чотири екземпляри риб, які не змогли ідентифікувати на рівні виду, але які явно були цихлідиами Lamprologini."
І ще: ця стаття ніяким чином не говорить про те, що в аквах можна схрещувати як попало різні види лампрологів.

Навпаки, вона ще раз свідчить, що треба бути обережним в комунальних аквах з декількома видами.
Сподіваюсь, усім буде цікаво.
Для наступного посту є цікаве інфо про походження кальвусів, компресів і алтів-шеллів, але треба потратити трохи часу на переклад. Далі буде.