Сергій Мір, дякую
У мене на сьогодні є 2 місцеві акви, чорноводні біотопи з дикою бразильською рибою і цихлідник із наннакарами.
Проблему переносу мікрофлори і мікрофауни в своєму конкретному випадку вирішую просто: в мене 2 комплекти для обслуговування акваріумів, які навіть зберігаю окремо. Обслуговування провожу в різні дні, після маніпуляцій ретельно мию обладнання і руки.
Якщо ж брати ширше за мої акваріуми, то вирішення піднятої Вами проблеми знаходиться вже лиш у філософській площині.
Все вже було перенесено і перемішано ще впродовж буму вивчення нових видів колоністами у 18-19 віках.
Валіснерія, амурські чебачки, елодея, золоті рибки, фікуси, катлеї, сонячний окунь, тиландсії, канальні соми. Сотні, тисячі видів...
Мікрофлора і мікрофауна різних регіонів цього багатостраждального світу були старанно перемішані і заміксовані ще за століття до нашого з Вами народження.
Мої ігри в бубна мають лише одну мету: максимально вберегти своїх утриманців від можливих хвороб.
Вода з акваріуму з апістограмами Барселуша зливається в ту ж каналізацію, що й із місцевого біотопу. І так само чините всі ви. Так само чинять акваріумісти і в Німеччині, і в Бразилїі...
Точку неповернення пройдено ще в другій половині 19 століття Золотніцкім і тисячами його тодішніх колег.
Мікроорганізми, які ми заселяємо разом із імпортованою рибою, вже давно стали космополітами. І все, що ми можемо, - це діяти, як я, для власного самозаспокоєння.
Чи маєте іншу думку?