Цитата:
Допис від Mykhaylo
А по підвалах не шукали? У нас в Сумській я їх у водоймах не бачив жодного разу, а ось у підвалі на стінках та закапелках щовесни та літа було по 5-6 шт мінімум.
|
в моєму рідному селі їх по підвалах теж можна трохи назбирати.
але мені потрібна саме водна форма тритонів, хочу спробувати виростити малька. земноводні з погребів у воду лізти не хочуть (перевірено

) і не хочуть розмножуватися. в адаптації вони теж значно важчі ніж водні, принаймні в мене.
хоча, якщо в болотах знайти не вдасться, то пошукаю в селі. тільки тоді доведеться їх тримати до наступної весни і робити "зиму" в палюдаріумі, щоб амфібії навесні пішли у воду і віднерестились.
Triturus vulgaris. Красені
цих самців і одну самку знайшов 3 роки тому в невеликому болоті біля Вінниці.
в теплому акваріумі вони за кілька днів метаморфозували і, відмовившись нереститись, вийшли на суходіл. я не був готовий до такого розвитку подій і повернув їх додому.
цьогоріч того болота вже немає, на його місці зробили будівельне звалище
колись давно струмки і болота навколо Гуральні кишіли цими милими й корисними істотами. зараз їх знайти навколо Вінниці взагалі нереально. та й у природу в нас випускати молодняк тритонів не можна - вони в теперішній екологічній ситуації не матимуть шансів на виживання.
а уявляєте, як би круто виглядав наш місцевий біотоп із тритонами на міжнародному біотопному конкурсі?