Виставкові риби
Оригінальний пост Джоша у
FB.
Риби є важливим елементом у всіх конкурсах акваскейпінгу. Вони можуть не бути вирішальним фактором, але правильний вибір риб
(колір, форма, розмір), хороша позиція/напрямок плавання, хороша форма зграї або навіть відповідна кількість можуть допомогти вам випередити інших учасників у разі напруженої боротьби. Є також випадки, коли риби можуть стати центром уваги і допомогти вам підкреслити рівень вашого акваскейпу. Тому не недооцінюйте важливість виставкових риб у вашій конкурсній фотографії!
1. Яких риб обрати?
Є два основні сценарії:
A) Коли ви створюєте акваскейп на основі вибору риб. У цій рідкісній і особливій ситуації вибір риб визначений, оскільки вся концепція макету базується на цій конкретній рибі, і ви вже вирішили, які риби використовувати ще до початку створення хардскейпу. Не багато акваскейперів використовують цей підхід, але я останнім часом точно один з них, разом з моїм другом Масаші Оно. Ми любимо проектувати наші акваскейпи на основі вибору риб. Деякі приклади моїх робіт з цим підходом: "Congo 2017", "Faith 2018", "Pure 2020", "Samurai 2022" і "Eternal 2023". Це веселий підхід, але він також накладає багато обмежень на наш дизайн, оскільки багато аспектів визначені заздалегідь.
Б) Будь-які риби підійдуть, якщо вони відповідають акваскейпу. Це найпоширеніший підхід - ми зазвичай вирішуємо, які риби використовувати на пізнішому етапі прогресу макету. Деякі навіть приймають рішення за 1-2 тижні (або дні) до фотосесії. У цьому сценарії вибір правильних риб стає вирішальним. Ось кілька рекомендацій:
- Обирайте найкращих риб, що плавають у зграї. Кліше, я знаю, але це також ЗОЛОТЕ правило. Якщо у вас є хороший акваскейп сам по собі і риби не потрібні для отримання додаткових балів, то принаймні не дозволяйте рибам стати негативним фактором і зіпсувати вашу важку роботу і хороший дизайн. Обирайте риб, які будуть плавати у зграї без зусиль і дозволять вашому акваскейпу сяяти самостійно, це заощадить вам багато нервів під час фотосесії, повірте мені. Більшість тетр підходять, але родостомуси є безпрограшним варіантом, використовуйте їх, і ваша фотосесія займе лише 5 хвилин. Барбуси Денісона - ще одна супер риба для зграї, але вони мають погану звичку витягувати рослини і плавають дуже швидко, тому переконайтеся, що ви вводите їх у свій акваріум якомога пізніше (щоб вони не знищили ваш акваскейп), і ви повинні мати відповідні налаштування камери, щоб відповідати їхній швидкості.
- Обирайте риб з кольором, який можна побачити у вашому акваріумі. Якщо у вашому акваскейпі багато яскравих місць – не обирайте білих/сріблястих риб. Якщо у ньому багато тіней – не обирайте риб, які є темними/чорними. Білі та темні/чорні риби зазвичай є двома кольорами риб, які важче виділити в акваскейпі. Особливо якщо вони маленькі за розміром і кількістю. Якщо вам дійсно потрібно обрати риб з кольором, який занадто близький до вашого акваскейпу, це також можна зробити, але вам доведеться докласти зусиль, щоб сказати їм, де плавати, наприклад, дозволити вашим білим рибам плавати в темніших місцях або не дозволяти вашим червоним рибам плавати перед червоними рослинами - удачі вам у цьому - але якщо у вас є хороші риби для зграї, то це може і не бути проблемою. Тому, будь ласка, пам'ятайте золоте правило.
- Обирайте риб відповідного розміру. Великі риби гарні, і їх не можна пропустити на фото. Але вони також зроблять все інше в акваріумі виглядати маленьким. Уявіть собі створення величного гірського хребта, а потім ви додаєте скалярій альтум. Вся пропорція акваскейпу зруйнована. Тому, якщо ви не впевнені, обирайте маленькі розміри. Наскільки маленькі? Я думаю, що будь-які риби розміром не більше 2-3 см є безпечними. Великі риби можуть бути використані, але вони повинні відповідати концепції вашого макету, наприклад, великі риби зазвичай використовуються в більш "наближеному" дизайні, дизайні, який не підкреслює глибину або величність. Наприклад, якщо ви хочете використовувати великі риби в лісовому акваскейпі, ваш дизайн повинен бути таким, щоб глядачі відчували, що вони "всередині" лісу (де все більше), а не стоять зовні лісу і дивляться всередину (де речі менші). Не розумієте? Тоді просто використовуйте маленькі риби.
- Деякі риби за своєю природою є донними мешканцями, а деякі завжди плавають на середньому або верхньому рівні. Тому це залежить від того, де ви хочете, щоб ваші риби плавали - це дуже залежить від вашого дизайну акваскейпу. Особисто я завжди хочу, щоб мої риби плавали на середньому або нижньому рівні, нижній половині, це надає більш природного вигляду, але це також особисте уподобання.
2. Скільки риб?
Тут ми говоримо про маленьких риб, що плавають у зграї, таких як тетри, а не про тих скалярій альтум. Кількість риб зазвичай пов'язана з розмірами вашого акваріума. Великий акваріум = більше риб. Ось кілька правил:
- 90 см: 20-30 риб
- 120 см: 30-50 риб
- 150 см: 40-70 риб
Знову ж таки, розмір ваших риб вплине на кількість, яку ви повинні використовувати, навіть для одного типу риб. Більший розмір = менша кількість. Коротше кажучи, ми хочемо, щоб риби були видимі у значній групі, без надмірної кількості або вигляду безладу.
Ще один аспект кількості риб: якщо колір ваших риб зливається з вашим акваскейпом (подібний колірний тон), ви можете використовувати більше риб. Якщо колір ваших риб має різкий контраст з акваскейпом (занадто велика різниця в колірному тоні), ви повинні використовувати менше риб.
3. Розташування зграї риб
Будь ласка, зверніться до прикріпленого фото (i).
Загалом, я не люблю, коли мої риби плавають занадто близько до скла акваріума - ніби вони збираються вдаритися о стіну.
Я люблю, коли мої риби плавають подалі від скла акваріума, це надає приємного, вільного відчуття і якось робить акваскейп більшим....або, можливо, це просто мої дурні мрії.
Ще один аспект позиції риб: нижня половина проти верхньої половини.
Об'єктивно кажучи, я не думаю, що це має значення, але особисто я завжди віддаю перевагу, щоб мої риби плавали в нижній половині акваріума. Це просто надає більш природного вигляду. Будь ласка, зверніться до прикріпленого фото (ii).
4. Форма зграї риб або їх формація
Добре, ми зараз говоримо про дуже "розкішну" тему, оскільки багато хто з нас не може дозволити собі обирати форму зграї - ми будемо досить щасливі, якщо вони взагалі будуть плавати у зграї.
Але....якщо є варіанти, скажімо, у нас є кілька фотографій, де риби поводяться і плавають у зграї, я завжди обиратиму форму зграї, яка є більш динамічною, плинною і демонструє потік води, довгасту форму замість більш округлої.
Я думаю, це допомагає підняти динамізм підводного потоку. Дивіться прикріплене фото (iii).
5. Плавання риб за течією або проти течії?
На мою скромну думку, це не має значення.
У природі риби часто плавають проти або за течією, тому обидва варіанти цілком прийнятні.
Будь ласка, дивіться прикріплене фото (iv).
6. Завжди тренуйтесь або робіть репетицію перед фінальною зйомкою.
Більшість риб можна тренувати, або, в більш практичному сенсі, вони можуть звикнути до певної поведінки. Тому ми повинні намагатися знайти способи змусити їх плавати у зграї або плавати таким чином, щоб це було більш фотогенічно, або шляхом годування, створення звуку, постукуючи по склу, навіть вставляючи паличку в акваріум, щоб налякати/переслідувати їх, використовуючи будь-який метод, необхідний для досягнення нашої мети. Не намагайтеся зрозуміти, як це зробити, тільки під час фотосесії, але практикуйте заздалегідь. Однак зверніть увагу, що під час фактичної зйомки, коли фільтр вимкнений, фен дме, рівень води і налаштування освітлення можуть відрізнятись, всі ці зміни можуть зробити легше або важче для риб плавати на наш розсуд.
7. Тільки один тип виставкових риб у акваскейпі?
Я б сказав, що один тип виставкових риб є найбезпечнішим і це не буде помилкою. Але якщо у вас є хороша концепція використання двох типів і ви впевнені, що це спрацює, чому б і ні. Однак, два типи повинні бути максимумом. Я чесно не думаю, що ми повинні використовувати три різні виставкові риби, з нетерпінням чекаю на когось, хто зможе довести мені протилежне.
Останнє, але не менш важливе, ми створюємо дім для риб, середовище проживання. Ми хочемо, щоб вони почувалися щасливими і комфортними. Забезпечте достатню кількість укриттів
(тінь або темні місця) і достатню кількість місць для хованок з великою кількістю водних рослин. Чиста вода, хороший потік
(для більшості риб) і відсутність перенаселення. Годуйте їх відповідально і переконайтеся, що вони знайдуть належний дім після того, як ви "закінчите" з ними.
Це лише мої дуже особисті і вкрай суб'єктивні думки/досвід.
Не всі погодяться, тому різні думки завжди вітаються в коментарях.