Цитата:
Допис від Starcomputer
А люмен и меряется в точке.
|
пень якщо бути точним то в точці міряються не люмени а Люкси!!!, люмени розраховуються по замірах в багатьох точках кругом лампи, посуті Люмен це інтегральне по всій освітлюваній зоні!
Цитата:
Допис від Starcomputer
ЛЛ, МГ - в среднем 50-60 люмен/ватт.
Мощные ЛЭД - в среднем 100 люмен/ватт. В лучших фирмы CREE до 150 люмен/ватт.
|
тут теж маю зауваження для МГ в самому гіршому випадку 70 Лм/ВА і це буде фітолампа, хіба ви берете поправку на старіння лампи (
http://aquasvet.com.ua/lampy/metallo...-metalarc.html)
для економок 50-60 Лм/ВА, в кращому випадку 80 Лм/ВА
але зараз випускають фітолампи ЛЛ з 80-82 Лм/ВА які для рослин діють як 100-110 Лм/ВА
трьохсмугові побутові лінійні Т5 8ХХ мають в середньому 100 Лм/ВА які пр. на 15-20% гірші від фітоламп але в них ресурс більший.
Тому спокійно можна замінити діоди на останні лампи особливо зважаючи що їх ціна пр. 1гр. ВА, діоди в кращому випадку 8 гр. ВА при ресурсі пр. 60000 г а діоди з ефективністю 100-150 Лм/ВА ще дорожчі і тут слід добавити, що вони теж втрачають від старіння ефективність. При температурі пр. 50 гр.Ц. ресурс буде від 30000 до 50000 годин в залежності від якості виготовлення. Тому діоди стануть вигідні тільки при вартості десь 2-3 грн/ВА
Взагалі я фанат відкритих акваріумів і тому діоди викинув зі списку як придатних, вони тільки для акв з кришками, інакше якщо підняти на 50см потрібні лінзи (кут випромінювання 120 гр.) Майже по цій самій причині відкинув і ЛЛ, світильник з ЛЛ буде громіздкий.
А при сьгоднішній ситуації схильний купити 6 шт. МГ 150 ВА фіто ламп замість діодів з тою самою потужністю і в сумі буду мати якісніше і дешевше світло з ефективністю пр. 70 Лм/ВА при 48000 ресурсу і по ціні 6 гр/ВА, але при цьому всьому отримаю ще естетичну насолоду, буду мати ефект сонячних зайчиків і мій світильник буде разів в 20 маньший в розмірі і не буде муляти око, при кольропередачі від 80 до 89 відсотків, а не 70 діодних

(
http://aquasvet.com.ua/lampy/metallo...de-150-dw.html)
Діоди вигідні тільки для морських акваріумів!